Välkommen ut, skygga katt!

I en ny bok visar kattexperten Susanne Hellman Holmström hur många katter kan lockas till ett bättre liv.

Text Hasse Gänger

Med boken ”Älskade katt – från skygg till trygg” vill Susanne Hellman Holmström att kattägare ska tänka till och ta ansvar så att katten får det liv den vill ha och förtjänar. Framför allt kattägare med skygga katter.

– De som jag kallar ”skyggisar” är de katter som på olika sätt inte är tränade av människor. Och om du gör rätt med träningen kan du hitta den där startknappen, och så helt plötsligt bestämmer sig katten för att den litar på dig, säger Susanne Hellman Holmström.

– Det finns många olika orsaker till att katter är skygga. De kan exempelvis ha skygga gener, dåliga erfarenheter av människor eller vara sjuka. Det handlar om att titta brett och kanske till och med inse att det är jag som person som är orsaken. Att jag är alldeles för högljudd, viftar alldeles för mycket med armarna och tvingar mig på katten.

Susanne fick idén till boken efter ett samtal med en dam som berättade att hon inte hade fått klappa sin katt på tre år. Susanne fick ännu mer ont i magen när det visade sig att damen bodde i en enrumslägenhet.

– Den där katten hade ju kämpat i flera år med att hålla sig undan, utan att bilda någon social relation med damen. Hon hade tagit katten från ett katthem, och de hade bara sagt att hon skulle ge den tid. Hon hade gett tid och tålamod, men inte tillitstränat katten någonting.

Nyckeln för kattägare med blyga katter är att tålmodigt socialisera katten utifrån dess vilja och förmåga. Man bör lämna sig själv och gå in i katten och fråga sig: ”Vad ser jag här?”

– Vi människor är ju lite egotrippade, väldigt stressade och har svårt med att vara i nuet. Vi saknar här och nu. Och här och nu kan ju våra djur hjälpa oss med. De är bra på att vara här och nu. Och vi tänker på vad vi vill göra med katten. Men är vi säkra på att katten vill göra det? Det kanske är därför den undviker dig. Därför den biter dig och kissar på olika saker, för att den är missnöjd, säger Susanne Hellman Holmström.

– En skygg katt är på ett eller annat sätt rädd. Därför är det bäst att starta med en trygg och säker miljö. Det är viktigast, för katten frågar alltid vad den är, var den har sitt kärnrevir och bor med sin matte och husse. Katten ska veta att den är trygg där och att det hela tiden är samma rutiner. En stor dagisklass ska inte plötsligt hoppa in, eller en stor hund. Rutinerna är viktiga. Lugnt och tryggt, det är där resan måste starta.

På 1960-talet tog den irländske professorn Rogers Brambell fram riktlinjer för djurens välfärd. Susanne Hellman Holmström poängterar gärna de fem punkter som gäller än i dag (se faktaruta nedan), och hoppas att så många kattägare som möjligt tar hänsyn till dem:

– I Brambells modell finns nycklarna till ett bra kattliv, och faktiskt också Maslows behovspyramid. Det är också bra att stimulera kattens olika känslor. Leken är jätteviktig. Jag förespråkar att man har mattor som katten kan ta fart i. Vi har alldeles för hala golv så de kan inte springa som de vill.

Att ta reda på kattens personlighet kan också ge bättre utdelning. Då är det lättare att räkna ut vad som behövs. När Susanne Hellman Holmström föreläser möts hon ofta av förundrade ansikten när hon pratar om katters olika personligheter:

– För att visa att en katt inte bara är vilken katt som helst visar jag upp Donald Trump, Johan Glans, Lars Lerin och Anders Tegnell och stoppar in dem i olika katter. Då skrattar många, och jag älskar att skratta för när folk skrattar glömmer de aldrig.

Tillsammans med sin katt Hjärtrud.

Susanne Hellman Holmström är efter internationell utbildning certifierad kattbeteenderådgivare. Hon har varit kattbeteenderådgivare sedan 2007, och är även diplomerad coach och utbildad sorg-coach för de som har mist ett husdjur.

Susannes nya bok.

Viktigt för kattens välfärd!

Kattens fem friheter:

    1. Frihet från hunger och törst.
    2. Frihet från obehag i miljön.
    3. Frihet från smärta, skada och sjukdom.
    4. Frihet från rädsla och nöd.
    5. Frihet att kunna uttrycka normala beteenden.

 

Text Hasse Gänger
Foto Privata pressbilder