I dag överlämnades 165 076 namnunderskrifter till riksdagen för att kor ska ha fortsatt rätt att gå ut på bete.
– Stå på er! Låt dem inte krossa djurskyddslagens intentioner om naturligt beteende, uppmanade Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt representanterna för de sex riksdagspartierna som tog emot den tunga insamlingen.
De sex organisationerna bakom Jag vill beta.nu samlades i förmiddags i riksdagen för att lämna över namnunderskrifterna som samlats in under kampanjen. Kraven gäller både ett bevarat beteskrav för korna och ett utökat beteskrav som ska gälla samtliga nötkreatur. Alla partier hade bjudits in och alla kom, utom Kristdemokraterna och Moderaterna.
– Vi lämnar över den här namninsamlingen för att visa den starka opinionen i frågan. Det har ju varit känt för oss sedan tidigare att det varit ett stort stöd bland väljarna för kornas fortsatta rätt till bete. Nu kan vi också visa att de är beredda att agera, genom att skriva under vår namninsamling, sa Sebastian Wiklund, samhällspolitisk chef hos Djurens Rätt.
Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt underströk vikten av att de som riksdagsledamöter inte låter förslaget att dra in den i dag lagstadgade betesrätten för mjölkkor gå igenom. För det handlar inte bara om att ändra i en förordning.
– Skulle man ändra i förordningen innebär det att man bryter mot djurskyddslagen och den har ni i riksdagen beslutat ska gälla. Stå på er, låt dem inte krossa djurskyddslagens intentioner om naturligt beteende! uppmanade hon.
Betesfrågan rör inte endast kors grundläggande rätt till att utöva naturligt beteende, utan är också viktig för klimat och miljö.
– Betande kor har en stor roll i att hålla landskapen öppna, det är viktigt för den biologiska mångfalden. Fåglar, smådjur, insekter – vilka är väldigt hotade i dagens industriella jordbruk – är helt beroende av det här öppna landskapet som korna skapar. Nya studier visar också att betande kor släpper ut mindre metan än kor som står inomhus, sa Sandra Lamborn, som arbetar med djurskyddsfrågor på Greenpeace.
Svenska Djurskyddsföreningens sakkunniga Linda Devine lyfte fram studier som visat att mortaliteten hos korna går upp ju mindre tid de är på bete.
– Det är jättetydligt att korna mår bättre av att gå ute.
– Det känns väldigt bra att vi nu står här med 165 076 namnunderskrifter som ett ytterligare bevis på det stora stödet kors rätt att beta har från medborgarna, sa Gunnela Ståhle, ordförande i Vi Konsumenter, och pekade på alla de konsumentstudier som visat hur viktigt konsumenterna tycker detta är.
– Vi har också stöd från svensk dagligvaruhandel och från kött- och charkuteriföretagen, vilket känns väldigt bra. Det handlar inte bara om mjölken, utan om bilden av svensk livsmedelsproduktion: betande kor är jätteviktigt!
World Animal Protection Sveriges generalsekreterare Roger Pettersson och Gunnela Ståhle var två av experterna i utredningen Stärkt konkurrenskraft och ett starkt djurskydd. Den presenterades i höstas och det var här som utredaren la fram förslaget att dra in betesrätten för de svenska mjölkkorna som hålls i lösdriftstall.
– Utfallet blev väldigt frustrerande eftersom utredningen inte tog upp alla synpunkterna som framfördes. Därför känns det bra att i dag kunna bekräfta detta samhälleliga stöd som finns för kornas rätt till bete, sa Gunnela Ståhle.

Roger Pettersson tog upp en missuppfattning som florerat sedan LRF för några år sedan hävdade att om beteskravet tas bort kan lantbrukarna söka djurvälfärdsersättning.
– Två partier i riksdagen sa samma sak. Vi påpekade redan då att det här stämmer inte: Djurvälfärdsersättningar handlar om att man ska kunna höja upp djurskyddet till en nivå som går utöver lag och EU-regler, samt att den ska vara mätbar. Då förstår ni tankevurpan i det här förslaget: å ena sidan säger man att vi kan ta bort lagkravet för att man kan uppnå samma nivå i lösdriften, å andra sidan säger man att vi ska kunna betala ut ersättning för att vi ska kunna ha en högre nivå. Det här är inte en fungerande argumentation. Att ta bort ett lagkrav innebär inte att man kan ge djurvälfärdsersättning, eftersom bete redan är praxis i Sverige, sa Roger Pettersson, och avlivade också myten om att alla andra lantbrukare i Europa får ersättning när de släpper ut sina kor.
– Det är inte heller sant. Det är väldigt få länder som betalar ut ersättning när man släpper ut kor på bete.

På plats i riksdagen för att ta emot de tunga luntorna med namnunderskrifterna fanns representanter för Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet. Regeringspartierna Kristdemokraterna och Moderaterna hade trots inbjudan inte kommit. Enligt en helt ny Verianundersökning (tidigare SIFO) svarade 76 procent av de tillfrågade nej på frågan om de anser att kravet på att alla mjölkkor ska gå på bete under sommaren ska tas bort från lagstiftningen. Endast 8 procent svarade ja.
– Särskilt intressant är att bland Kristdemokraternas väljare svarar 78 procent nej på frågan. De vill alltså inte att beteskravet tas bort. Landsbygdsminister Peter Kullgren bör lyssna på sina egna väljare och inte gå vidare med utredarens förslag! säger Åsa Hagelstedt.
Miljöpartiets Rebecka Le Moine var den som bjudit in organisationerna.
– För mig är de här namnunderskrifterna ett kvitto på att det inte går att föra en politik som vill sänka djurvälfärden och backa in i framtiden, sa hon och fortsatte:
– Vägen fram är att faktiskt lyssna på alla de här människorna och ta in ett bredare perspektiv: Djurvälfärd är framtiden! Vi har ju varit med och drivit igenom en förbättrad djurskyddslagstiftning där djur ska ha rätt till ett naturligt beteende. Vad innebär det för korna? Ja, det är ju bete! Tittar vi på ekosystem och biologisk mångfald, då är lösningen också bete! Det har ju blivit sinnebilden för Sverige att se korna springa ut på kosläpp. Att då backa och säga att det där ska vi lägga ner är ett svek – mot Sverige och Sverigebilden. Vi i Miljöpartiet vill att ribban för djurvälfärden ska höjas i hela EU, och vi försöker hitta verktygen för hur vi ska kunna gynna de bönder i Sverige som faktiskt bidrar med en stark djurvälfärd, bra klimatarbete och biologisk mångfald.
Hon tittade ner på de många namnunderskrifterna och sa:
– Jag är oerhört tacksam över vad ni har lyckats åstadkomma. Tro mig, vi kommer att ha med oss detta och det värmer verkligen att veta att de här rösterna kommer att ha betydelse. De har fått komma till uttryck! Jag är glad över att vi är en så bred uppsättning partier som fått ta emot dem. Jag önskar er all lycka till i den här kampfrågan och att vi i riksdagen verkligen protesterar med all kraft! sa Rebecka Le Moine.
Centerpartiets Rickard Nordin tog emot underskrifterna och sa att han var mycket imponerad över arbetet med att få ihop dem. Socialdemokraternas Anna-Caren Sätherberg tog över och utbrast:
– 165 076! Och jag är en av dem. Förutom allt som redan sagts är det så tydligt att kor på bete är ett stort svenskt värde: Vi vill se de öppna landskapen, vi vill se kor beta! Socialdemokraterna kommer att ta strid för att vi inte förlorar betesrätten. Egentligen finns det en majoritet i riksdagen som inte vill backa i den här frågan. Beteskravet är ju själva konkurrenskraften! Det är därför som jag köper svenskt. Vi ska definitivt inte backa, sa Anna-Caren Sätherberg.

Liberalernas Elin Nilsson konstaterade att de många underskrifterna visade hur djupt frågan går i de breda folklagren. Hon påpekade även att analysen är felaktig när man landar i att beteskravet skulle vara något negativt.
– Det är snarare därför konsumenter väljer att köpa svenskt och det är betesrätten som gör oss beredda att betala lite mer. Det är också ett av våra starkaste argument att göra resten av Europa mer som Sverige. Vi måste fortsätta gå före.
Liberalerna ingår i regeringen och Elin Nilsson betonade att Liberalernas ingång i frågan har varit att stå upp för kornas rätt till bete.
– Det är också vår ingång i de förhandlingar som stundar. Det kommer säkert att bli jättetuffa förhandlingar, men vi har hela tiden varit tydliga och att vi står här i dag med det här stödet är jätteviktigt. Det tar vi med oss in i det fortsatta arbetet.
Sverigedemokraternas Victoria Tiblom lyfte fram att hon vill se en märkning som visar vilka mejeriprodukterna som kommer från kor som fått gå ute. Vänsterpartiets Andrea Andersson Tay avslutade med att berätta hur överväldigad hon blivit av de många som skrivit under namninsamlingen.
– Jag känner mig väldigt glad! Vi kommer att fortsätta driva på och precis som andra varit inne på måste vi ju arbeta för att höja djurskyddsnivån i andra länder istället för att sänka den i Sverige.
Text & foto Katarina Hörlin
Fotnot: Längre intervjuer med Rebecka Le Moine (MP) och Elin Nilsson (L) kommer att publiceras i vår.
Här är organisationerna bakom kampanjen
Djurskyddet Sverige, Vi Konsumenter, Djurens Rätt, Svenska Djurskyddsföreningen, World Animal Protection Sverige och Greenpeace gick efter ett initiativ av Åsa Hagelstedt samman för att arbeta för alla nötkreaturs rätt att beta. Kampanjsajten finns här: https://jagvillbeta.nu/
