Ansiktsuttryck visar att en ko har ont

Kor har betraktats som stoiska djur som uthärdar smärta i det tysta. Men det stämmer inte. De visar tecken på att ha ont – även när smärtan är låg eller måttlig. Det gäller bara att kunna tyda tecknen. SLU-doktoranden Maja Söderlinds nya studie av smärtuttryck hos 34 halta kor visar hur.

Studien Evaluation of a composite pain scale including facial expressions for detecting orthopedic pain in lame dairy cows, eller Utvärdering av en sammansatt smärtskala inklusive ansiktsuttryck för att detektera ortopedisk smärta hos halta mjölkkor, som den heter på svenska, tar fasta på vilka uttryck lätt till måttlig smärta hos kor tar sig. I februari publicerades resultatet i den vetenskapliga tidskriften Journal of Dairy Science.

Varför har människor betraktat kor som stoiska djur som uthärdar smärta i det tysta?
– Eftersom kor är bytesdjur visar de inte smärtan lika tydligt som till exempel en människa eller en hund som även kan låta när de får ont. De är heller inte lika flyktbenägna som en häst och väljer kanske mer att stå still när de gör sig illa. Då antalet gårdar med kor har minskat har allt färre människor vuxit upp med kor och lärt sig tolka deras kroppsspråk för att förstå deras känslor. Man har inte heller kunnat läsa sig till hur man till exempel ska kunna tolka kornas ansiktsuttryck för att förstå när de har ont då den vetenskapliga kunskapen saknats, säger veterinären Maja Söderlind, doktorand och universitetsadjunkt vid Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi, vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Hur kom det sig att du ville forska på kors smärtsignaler vid låg till måttlig smärta?
– Kor med mild till måttlig hälta har ett mindre avvikande rörelsemönster än kor med kraftig hälta och kan därför vara svårare att upptäcka i en besättning. Dessutom strävar vi efter att upptäcka kor som har ont i ett så tidigt skede som möjligt för att snabbt kunna sätta in behandling och minska lidandet.

Ni använder verktyget Cow Pain Scale, CPS. Hur kan man avläsa smärta hos kon enligt detta verktyg?
– I Cow Pain Scale ingår följande bedömningspunkter: Uppmärksamhet mot omgivningen, huvudets position, öronens position, ansiktsuttryck, respons på att en människa närmar sig och ryggens position. Varje bedömningspunkt ges en poäng som i slutändan sammanställs till en totalpoäng.

Vilka ansiktsuttryck visar smärta?
– I smärtskalan definieras smärtrelaterade ansiktsuttryck som ett spänt ansträngt uttryck, en orolig eller ansträngd blick, samt rynkor ovanför ögonen och näsborrar som kan orsakas av uppspärrade ögon och näsborrar.

Vilka av de sex punkterna i Cow Pain Scale är lättast att tolka?
– I vår studie såg vi att överensstämmelsen mellan personerna som utförde bedömningarna var bättre för huvudets position och ryggens position, det vill säga kroppshållning, än för öronens position och ansiktsuttryck. En förklaring till det skulle kunna vara att ansiktsuttryck och öronens position är mer dynamiska och förändrar sig över tid, varpå bedömningar vid lite olika tidpunkter kan generera olika tolkningar. Därutöver beskrivs ett smärtrelaterat ansiktsuttryck i Cow Pain Scale som en helhetsbild av ansiktet och det är möjligt att vissa kor uppvisade förändringar i somliga delar av ansiktet, men inte alla, och därmed bedömdes olika. Vi vill därför gå vidare och detaljerat utforska hur olika ansiktsrörelser samspelar över tid när en ko har ont. 

Hur hoppas du att den här kunskapen kan användas?
– Vi hoppas att studien kan bidra med kunskap om att kor ändrar sina beteenden och ansiktsuttryck även vid lindrig till måttlig hälta och att förändringarna går att upptäcka med Cow Pain Scale. Men också att det finns en individvariation i vilka beteenden en ko uttrycker när den har ont och att enskilda beteenden tagna ur sitt sammanhang därför bör tolkas med försiktighet, säger Maja Söderlind.

Text Katarina Hörlin
Foto Jan Huber, Unsplash

Så gjordes studien

Studien Evaluation of a composite pain scale including facial expressions for detecting orthopedic pain in lame dairy cows bygger på data som samlades in på en forskningsmjölkgård med lösdriftssystem och inkluderade 36 kliniska fall av hälta från 34 enskilda kor.

Varje hältfall bestod av två försök: när kon visade sig vara halt (initial prövning) och efter behandling och förbättring (uppföljande studie). Varje studie inkluderade en smärtbedömning på plats med Cow Pain Scale, CPS med samtidig videoinspelning, följt av Sprecher hältabedömning och klinisk undersökning. Blindade smärtbedömningar med hjälp av CPS utfördes från videoinspelningarna av tre utbildade observatörer vid två olika tillfällen med tre veckors mellanrum. 

Källa: Studien som kan läsas här Utvärdering av en sammansatt smärtskala inklusive ansiktsuttryck för att detektera ortopedisk smärta hos halta mjölkkor

Läs mer om kors smärtuttryck

Smärtbeteenden vid extremt smärtsamma tillstånd som akut toxisk mastit, (mjölkstockning) frakturer, septisk artrit, (bakterieinflammation i en led) och peritonit (bukhinneinflammation) har sedan länge beskrivits i veterinär kurslitteratur.

Det konstaterade forskarna Karina Bech Gleerup, Pia Haubro Andersen, Lene Munksgaard och Björn Forkman i sin studie Pain evaluation in dairy cattle (Smärtbedömning hos mjölkkor), som publicerades 2015.

Förändrad hållning, med en hukande krökt rygg och låg huvudposition, svår hälta, uppmärksamhet mot det smärtande området, vokalisering, tandgnissling och modifiering av socialt beteende, är några smärtbeteenden kon visar när hon känner kraftig smärta.

Beteenden varierar från uppenbara till subtila, ”men förekomst, gradering eller samexistens med diagnoser har aldrig fastställts”, skrev forskarna. De slog fast att smärta är ett djurskyddsproblem och lyfte fram det faktum att nötkreatur ofta beskrivs som stoiska, alltså att de uthärdar mycket smärta och inte uppvisar något uppenbart smärtbeteende.
”Under det senaste decenniet har dock forskning påbörjats på ett antal andra förment stoiska bytesarter, som hästarråttormöss och kaniner, och har visat att subtila förändringar i beteende är goda prediktorer för smärta, bland dessa ansiktsuttryck. Såvitt vi känner till har ansiktsuttryck av smärta hos nötkreatur inte beskrivits i detalj, men med tanke på den senaste forskningen inom detta område är det mycket troligt att liknande ansiktssignaler av smärta finns hos nötkreatur”, skrev de 2015.

Läs mer i deras studie och se illustrationer på vilka ansiktsuttryck smärtan kan ta sig hos kor: Pain evaluation in dairy cattle