Grodorna vandrar mot vatten med livet som insats – sakta ner så kan du hjälpa dem

Varje år tar sig tusentals grodor och paddor till vatten för att deras yngel ska födas. Vandringarna pågår just nu i stora delar av Sverige. Men vägen kan vara svår. Trafikverket har byggt 71 grodtunnlar för att hjälpa dem. Du som bilist kan också underlätta: kör långsamt och var observant i skymningen!

När grodor och paddor ska föröka sig söker de sig till vatten. Ofta med livet som insats. Just nu kan deras krossade överkörda kroppar ses liggande på vissa vägsträckor. Trafikverket vill hjälpa grodorna och har byggt grodtunnlar.
– Trafikverket förvaltar 71 grod- och kräldjurspassager utspridda från Haparanda till Ystad, säger Linnea Hedman Söderström, miljöspecialist hos Trafikverket.

Vilka råd ger ni till trafikanter som passerar grodstråk där det ännu inte finns tunnlar: Ska man ge sig ut på vägen och försöka hjälpa dem över eller gäller det bara att vänta tills de passerat?
– Det ser makabert ut längs de sträckor där det är många överkörda grodor men tänk i första hand på trafiksäkerheten. Ofta är dessa sträckor väl trafikerade av både bilar och grodor och därav dessa massakrer. Håll uppsikt på vägen för både bilister och grodor, säger hon.

I de södra delarna av Sverige har vandringarna varit igång ett tag, men de har ännu inte börjat i de norra delarna av landet. Genom åren har Trafikverket undersökt var vandringarna sker i flera olika landskap, från Gotland till Östergötland. I år har de bett allmänheten i Gävleborgs län att höra av sig om tips på var grodorna går.
– Vi har inte hunnit sammanställt allt än utan det kommer göras under sommaren då det fortfarande kommer in tips i nuläget. Förra året riktade vi in oss på Dalarnas län och vi hade tanken på att vi skulle ta det länsvis då det är svårt att veta hur många tips vi får in. Vi vill ju också hinna med att hantera alla tips, säger Linnea Hedman Söderström.

Oftast rör sig groddjuren ute på vägarna i skymningen. Foto Charles Jackson, Unsplash.



71 grodtunnlar är byggda i Trafikverkets regi, den senaste norr om Nynäshamn. Linnea Hedman Söderström vet inte just nu om fler är på gång. I Nacka har i år en liten kamera satts upp i en av tunnlarna. Där kan man följa hur paddor och grodor tar sig fram. Den lilla grodvandringen, en hommage till SVT:s Den stora älgvandringen, kallas projektet.
”Vi hoppas att fler barn och unga blir engagerade och vill veta mer” skriver projektledaren Petter på sajten Den lilla grodvandringen

Naturskyddsföreningen lyfter fram att det främst är i skymningen paddorna och grodorna är ute: ”Då är ofta asfalten lite varm och lockar till sig insekter som groddjuret vill äta. Det är också lättare att spana efter en partner på vägen” vilket gör att djuren stannar och riskerar bli överkörda.
 
Hur många grodor beräknas bli överkörda under vårvandringen?
– Vi har ingen statistik på det men det är nog flera tusen sett till hela landet, säger Trafikverkets Linnea Hedman Söderström.

Grodorna parar sig under april-maj beroende på var i Sverige de lever, skriver Trafikverket på sin hemsida och berättar att efter tre till fyra månader i vattnet har grodynglen blivit färdiga grodor som tar sig upp på land. Då kan de korsa vägen igen för att ta sig till vintervistelsen. Tar de unga grodorna samma väg tillbaka i augusti/september igen?
– Instinktivt så går de tillbaka samma väg där de har sina övervintringsplatser, säger Linnea Hedman Söderström.

Text Katarina Hörlin
Foto Unsplash

Rapportera in döda grodor

Det finns 13 arter av grodor, paddor och salamandrar i Sverige som lever fritt. Alla är fridlysta. De får varken fångas eller flyttas. SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, skriver att många arter är utrotningshotade eftersom deras livsmiljöer förstörts. Flera vattensamlingar där de tidigare kunde lägga sina ägg är borta vilket bidrar till att de riskerar att bli överkörda i jakt på vatten. Både Trafikverket och SVA vill få in rapporter om var döda grodor och paddor hittats. Här kan du som hittat ett dött djur rapportera in det till SVA: Rapportera amfibie/groddjur
Källor: SVA & Naturskyddsföreningen