Vintern rasar ut på onsdag! Då är det valborgsmässoafton och våren hälsas välkommen med flammande eldar. Se till att djur som kan ha byggt bo bland grenarna inte brinner upp. Följ fyra förslag för ett djursäkrare firande.
Brasornas brandgula lågor som slår upp mot vårhimlen är en klassisk symbol för hopp och ljusare tider. Men inuti grenhögen, som brasan byggts upp av, kan igelkottar, fåglar och andra små djur ha byggt bo. Hjälp dem att överleva. Här är fyra råd:
1. Flytta ris- eller grenhögen om den ska brännas
Det räcker med några meter men det viktiga är att djuren tar sig ut. Är rishögen stor? Ta hjälp av en lång planka eller liknande och häv upp högen, titta igenom ordentligt, flytta och släpp ner på nya stället.
2. Var ute i lagom god tid
Sätt helst i gång med flyttandet flera timmar innan brasan tänds. Om högen söks igenom för nära inpå eldningen finns risk att igelkottarna i sin skräck försöker ta sig in i boet igen, rullar ihop sig med taggarna utåt som de brukar göra när de möter faror och riskerar därmed att brinna upp. Men är du ute i för god tid – ett dygn eller tidigare – finns risk att djuren hinner ta sig in i den nya högen.
3. Stampa och skaka
Stampa på marken och skaka grenarna en gång till strax innan brasan ska tändas. På så sätt ger du de djur som kanske ändå är kvar en sista chans att ge sig ut ur högen.
4. Informera andra
Ofta arrangerar föreningar eller kommuner en större brasa. Ring eller mejla arrangören och berätta att brasorna kan bli en dödsfälla för djuren om de inte skakar ut alla inneboende varelser i god tid innan eldningen.
Om olyckan ändå skulle vara framme, scrolla ner för råd om hur man kan hjälpa brännskadade djur.

Så hjälper du en igelkott med brännskador
1. Prata minimalt då igelkottar blir stressade av människors röster.
2. Svalka igelkotten med koksaltslösning eller vatten, vätskan ska vara sval men inte iskall.
3. Placera igelkotten i en transportbur eller låda och ta den till närmaste viltrehabiliterare för bedömning och vård. Kontaktuppgifter finns här: Katastrofhjälp för fåglar och vilt, KFV, eller Viltakuten
Tipsen har Cecilia Ockedal, Kottebyns viltrehabilitering, delat med sig av.
Skydda djuren från fyrverkerifasan
Tyvärr har den tråkiga traditionen från nyår att avfyra fyrverkerier även spridit sig till valborgsmässoafton. Raketer skjuts ofta upp efter att brasan tänts. En skrämmande upplevelse för såväl vilda som tama djur. Här finns råden till dig som har turen att fira valborgsmässoafton med djur men oturen att befinna dig på en ort där fyrverkerier fördystrar firandet: Hjälp djuren genom fyrverkeriskräcken – så lindrar du ljudrädslor
Fira in våren riktigt djurvänligt
Sist vill vi gärna påminna om viltrehabiliteraren Nina Peiverts tidlösa tips om hur det går att fira en djurvänlig valborg, som hon gav i Tidningen Djurskyddet inför en tidigare valborgsmässoafton.
– I stället för att bränna upp rishögen så ska den som vill fira en djurvänlig valborg låta den vara. Rödhaken och andra fågelarter, som koltrasten och gråsparven, bygger bon vid låg höjd och nära marken bland täta buskage. Insekter och även växt- och svamparter är beroende av ostädad mark, sa hon och fortsatte:
– Det finns inget härligare än att ge sig ut i naturen och njuta! Ta med matsäck, kikare och spana efter djur och växter, se alla fåglar som kommit tillbaka inför sin häckning. Det är bästa sättet att välkomna in våren, som jag tycker, sa Nina Peivert, som tipsar om hur man kan hjälpa vilda djur på sin Facebooksida Ninas Vilthjälp Viltrehabilitering Wildlife Rescue.

Text Katarina Hörlin
Foto Courtney Cook, Unsplash (flammande elden) & iStock.