Riksdagen beslutade i går att rikta ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att värna och utveckla den svenska betesrätten.
– Väldigt positivt att riksdagen nu tar detta initiativ och en direkt effekt av vårt arbete, säger Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt.
I slutet av gårdagens riksdagsdebatt om bättre förutsättningar inom djurens hälso- och sjukvård, samt djurskydd gick Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna samman och röstade igenom ett tillkännagivande till regeringen om att bevara betesrätten.

Socialdemokraternas Anna-Caren Sätherberg hade lämnat in en reservation för att värna betesrätten, en reservation som Miljöpartiet och Vänsterpartiet stöttade. När Sofia Skönnbrink (S) begärde votering stod det klart att 109 ledamöter var för reservationen att värna betesrätten, 91 ledamöter röstade för det andra förslaget som lagts av Miljö- och Jordbruksutskottet och 102 ledamöter avstod att rösta. 47 ledamöter var frånvarande.
Miljöpartiets Rebecka Le Moine tog initiativet till att stötta Socialdemokraterna och i gårkväll skrev hon på sitt Instagramkonto:
”Tack vare ett bra samarbete med S och V så kunde vi enas om att stödja Socialdemokraternas reservation i frågan. Att värna betesrätten. Så när vi röstade om förslaget ställdes S förslag mot utskottets förslag. Där hade vi valet att från MP och V att stötta, och vi vann mot M, KD och L!”

Tillkännagivandet kom exakt en vecka efter att över 165 000 namnunderskrifter i ”Jag vill beta”-kampanjen, som drivits av Djurskyddet Sverige, Djurens Rätt, Greenpeace, Svenska Djurskyddsföreningen, World Animal Protection och Vi Konsumenter, för att bevara kornas betesrätt överlämnats till riksdagsledamöterna. Företrädare från Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna tog emot.
– Jag lyfte just detta vid överlämningen av namnlistorna att riksdagen måste se till att äga frågan då regeringen annars själva kan besluta om att ändra i förordningen. Så att riksdagen nu tar detta initiativ är väldigt positivt och en direkt effekt av vårt arbete, säger Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt.
Rebecka Le Moine konstaterar i sitt Instagraminlägg att det blir svårt för regeringens Tidöpartier att med riksdagens tillkännagivande och 165 076 namnunderskrifter slopa beteskravet.
”Jag hoppas verkligen att tidö-partierna tar detta till sig! Tack igen var och en av er som varit del av den här kampanjen och engagerar er för djuren”, skriver Rebecka Le Moine.
Text Katarina Hörlin
Foto Sveriges riksdag & Elsa Frizell
Se voteringen här på riksdagens webb-tv: Beteslagstiftning och utevistelse
Läs mer om namnunderskriftsöverlämningen för ett bevarat beteskrav
165 076 underskrifter för kornas rätt till bete överlämnad till riksdagen