EU-kommissionen föreslår djurvälfärdsersättning för villkor som redan ingår i nationella lagkrav

EU-kommissionens nya förslag på regelförenklingar inom EU:s jordbrukspolitik väcker hopp om att det svenska beteskravet kan bevaras.
– Oerhört positivt att kommissionen nu vill ändra reglerna för jordbruksstödet så att länder som har en hög djurvälfärd inte straffas, säger Åsa Hagelstedt, Djurskyddet Sveriges generalsekreterare.

Ett nytt paket för att förenkla reglerna för EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP, common agricultural policy, presenterades förra veckan av EU-kommissionen. Här finns flera förslag på olika sätt att förenkla för unionens lantbrukare.

Lantbrukskommissionären Christophe Hansen betonar i ett pressuttalande att kommissionen gör sitt bästa för att minska byråkratin för EU:s lantbrukare.
– Jag uppmanar medlagstiftarna att anta förslaget senast i slutet av året så att förändringarna kan nå lantbrukarna redan 2026, säger Christophe Hansen, kommissionär med ansvar för jordbruk och livsmedel.

Ett av paketets mest intressanta delar för svenskt djurskydds vidkommande är den som rör miljö- och djurvälfärdsersättningarna. EU-kommissionen föreslår att medlemsländernas lantbruksföretagare ska få ersättning för villkor som går utöver EU:s miniminivå – även om det redan är nationella lagkrav. Det skulle kunna innebära att lantbrukarna i Sverige, vars djurskyddslagstiftning gällande beteskravet för svenska kor som används i mjölkproduktionen går utöver EU:s minimikrav, kan få djurvälfärdsersättning för kor som hålls ute på sommarbete trots att detta redan är ett svenskt lagkrav.

Nästa steg blir att förslaget behandlas av Ministerrådet, som består av EU-ländernas lantbruksministrar, och i EU-parlamentet. Så det är långt ifrån klart. Men det har redan väckt hopp hos de som kämpar för ett bevarat svenskt beteskrav.

– Oerhört positivt att kommissionen nu vill ändra reglerna för jordbruksstödet så att länder som har en hög djurvälfärd inte straffas. Detta är ju en av anledningarna till att regeringens utredare föreslagit att ta bort beteslagstiftningen och om detta förslag går igenom faller det argumentet. Då kan vi bibehålla beteslagstiftningen och fortsätta låta kor gå ute på sommaren och mjökbönderna kan få ekonomisk ersättning för betet. En win-win-situation!, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare hos Djurskyddet Sverige.

Läs hela förslaget från EU:kommissionen här: Regelförenklingar inom CAP

Så står det om djurvälfärdsersättningar i förslaget

”För att säkerställa att när medlemsstaterna ökar sina insatser för miljö-, klimat-, djurskydds- och antimikrobiella resistensmål, genom att upprätthålla eller anta nationell lagstiftning som går längre än motsvarande minimikrav enligt unionsrätten, kan påverkan av sådana krav på berörda jordbrukares ekonomiska och finansiella situation begränsas, behöver artikel 70.3 i förordning (EU) 2021/2115 ändras.

Ändringen ska göra det möjligt för medlemsstaterna att bevilja stöd för åtaganden som bidrar till efterlevnaden av bindande krav enligt nationell lagstiftning som går längre än minimikraven i unionsrätten, oavsett om dessa krav nyligen har införts eller redan fanns tidigare.

Vidare bör begränsningen av den tidsperiod under vilken stöd får beviljas för miljö-, klimat- och jordbruksåtaganden tas bort. Detta skulle förenkla för medlemsstaterna att hantera sådana åtaganden, eftersom det skulle minska behovet av att ändra dessa insatser i de strategiska planerna för den gemensamma jordbrukspolitiken under innevarande programperiod, på grund av förändringar i nationell lagstiftning eller utgången av den 24-månadersperiod under vilken stöd kan beviljas för åtaganden som bidrar till att uppfylla sådan nationell lagstiftning.”
Källa: Översättning av punkt 25, sidan 21 i Common Agricultural Policy simplification package

Text Katarina Hörlin
Foto Matt Northam