Får min hund cancer av p-piller?

Jag hade tänkt att ge min tik p-piller istället för att kastrera henne. Veterinären sa då att jag får räkna med att min hund kommer att få cancer. Stämmer det? Finns det några andra alternativ, operation är så dyrt.

Det finns inga p-piller registrerade för hund så jag tror du missuppfattat det hela lite. Det som finns är hormoninjektioner som man ska ge i god tid innan hunden löper.
Hormoninjektioner ökar riskerna för flera hormonellt relaterade problem som bland annat juvertumörer och diabetes , men framförallt livmoderinflammation och därför är det få som rekommenderar denna behandling idag annat än som enstaka behandling. På sikt blir det också relativt kostsamt att ge injektioner minst två gånger per år. Det finns även en slags p-stavar som man kan implantera men de är inte registrerade för tikar ännu och därför svåra att rekommendera och dessutom avsevärt dyrare än hormonsprutor. Det bästa ur medicinsk synvinkel är operation. Visserligen kostar det 5000-7000 kronor, men man sparar in andra kostnader (för p-sprutor och att behandla komplikationer) så i långa loppet blir det ofta ändå billigare. Det kostar att ha hund, och man bör göra en budget för sitt hundägande som för allt annat.


Skicka in din fråga här:

    Ditt namn (obligatoriskt)

    Din e-post (obligatoriskt)

    Ämne

    Din fråga