Hur farligt är det om hunden äter choklad?

Jag hör ofta att hundar absolut inte får äta choklad, men hur farligt är det egentligen? Är det någon skillnad på olika chokladsorter? Vad gör man om olyckan är framme och hunden glufsar i sig en chokladbit?

Svar:
Chokladförgiftning hos hund förekommer men är inte så vanligt. Det giftiga ämnet teobromin förekommer inte i så hög halt i choklad. Man kan säga att hunden bör äta omkring 10 gram ren choklad (dvs mörk 90%ig choklad) per kilo för att bli förgiftad, det innebär en kaka på 100 gram för en 10 kilos hund.De flesta chokladkakor innehåller max 70 % kakao, vilket ökar toxisk dos till 130 gram, och oftast är hundar inte så glada för mörk choklad. Det är långt vanligare att hundar äter ljus choklad, men mängden kakao är här oftast för liten för att ge förgiftning, det är däremot väldigt vanligt att de får diarre av allt kokosfett som är i ljus choklad. Ett viktigare problem som man kan poängtera här är nog faktiskt xylitolförgitning som inte alls lika många har hört talas om. Även ganska små mängder xylitol kan orsaka skador hos hundar, så lite som tre tuggummin med xylitol som huvudsakligt sötningsmedel kan vara giftigt för en 10 kilos hund. De förgiftningar som orsakar flest dödsfall hos hundar är emellertid kylarglykol (som smakar sött), råttgift, flugsvamp/spindeltrådsskivling och paracetamol (alvedon).
Om hunden förgiftats med choklad finns inget specifikt motgift utan man får överväga att kräka eller magpumpa hunden, och sen ge understödjande behandling.


Skicka in din fråga här:

    Ditt namn (obligatoriskt)

    Din e-post (obligatoriskt)

    Ämne

    Din fråga