Hur tränar jag hunden att vara själv?

Jag undrar vad man ska göra om ens hund skäller när den är ensam? Hur ska jag träna honom att vara själv? Är aldrig bort mer än två timmar men vill ju inte att min hund ska vara olycklig.

Svar:
Det är svårt att svara på sådana här frågor när man inte vet mer. Hur gammal är din hund, vad är det för ras? Har det alltid varit så här eller har skällandet kommit plötsligt eller blivit värre? Har du tränat ensamhet korta stunder först innan du började lämna din hund två timmar? Hur mycket är din hund aktiv och på promenader under varje dag?

Jag ska ge några mer allmänna svar. Ensam-hemma-problem ska man alltid ta på största allvar. Allvaret ligger både i att hunden ofta mår dåligt och att grannar kan klaga, vilket snabbt gör situationen ohållbar. Jag tycker att du ska söka en professionell person som kan hjälpa dig att analysera läget, lägga upp en träningsplan och att stötta dig. Principerna i behandlingen är:

1. Försöka hitta orsaken till att din hund skäller/är orolig (är den otillräckligt tränad för ensamhet, har något hänt, är den för aktiv, är problemet separationen från dig etc)

2. Titta över er vardag – får din hund lagom med lämplig aktivitet och stimulans?

3. Lägga upp en träningsplan, vilket innebär mycket korta stunder av ensamhet i början och då behöver man hundpassning för den tid man jobbar/är hemifrån.

Kerstin Malm
Filosofie doktor i etologi


Skicka in din fråga här:

    Ditt namn (obligatoriskt)

    Din e-post (obligatoriskt)

    Ämne

    Din fråga