Krubbitande häst?

Hej! Jag undrar om ni kan svara på min fråga? Min häst är krubbitare (köpte honom från en ridskola för två år sedan och han var krubbitare där också). Det känns inget roligt att sätta på honom en halsring men alla säger att han kan få kolik om jag inte gör det. Finns det något annat sätt man kan få honom att sluta med detta?
Svar:
Du gör rätt i att vara tveksam till krubbitarremmen! Krubbitning är en miljöbetingad stereotypi där hästen tar stöd mot t ex  krubbkanten samtidigt som den gör sväljrörelser. Tvångsredskap som halsringar etc gör bara att man slipper se beteendet men löser inte bakomliggande problem. Det finns mig veterligt inga vetenskapliga studier som visat ett samband mellan krubbitning och uppkomsten av kolik, tvärtom har man sett att den luft hästen pressar ner i matstrupen kommer upp igen, därav det typiska krubbitar/luftsnappar ljudet som låter lite som en rapning. Försök istället att skapa en så bra närmiljö och övriga förhållanden för hästen som det bara går! Det viktigaste är att förlänga hästens ättid! Räkna om foderstaten så att hästen kan få sitt huvudsakliga näringsbehov tillgodosett av grovfoder (det finns bra program för foderberäkningar på nätet). Så mycket hö som möjligt och så lite kraftfoder som möjligt! Strö ordentligt med halm i boxen, öka utevistelsetiden, tiden för samvaro med andra hästar och generell stimulans. Försök hålla honom i en stor och omväxlande vinterhage, och självklart med en så lång betesperiod som möjligt.

Tyvärr är det alltför vanligt att tradition och ren okunskap bland hästägare leder till att beteendeproblem förvärras, så stå på dig mot de som är fast i gamla djurovänliga traditioner! (Och kom ihåg att stereotypier inte ”smittar”!)


Skicka in din fråga här:

    Ditt namn (obligatoriskt)

    Din e-post (obligatoriskt)

    Ämne

    Din fråga