Min hund bajsar inne

Jag har en liten tax som ett och ett halvt år. Ofta när vi är ute så blir han väldigt uppspelt. Han tycker det händer så mycket spännande och roliga saker och då får han inte ro att göra sina behov eller så glömmer han bort det. När vi kommer hem kan jag efter ett tag upptäcka att han bajsat inne, oftast på ett lugnt ställe som i en garderob eller i sovrummet. Vad ska jag göra?

Svar:
Ibland kan hundar ha svårt att uträtta sina behov utomhus på grund av att de är osäkra på andra hundar. De verkar känna att de riskerar att utmana andra hundar om de markerar med sina dofter. I sådana lägen kan de låta bli att kissa eller bajsa ute, för att sedan leta reda på ett lugnt och tryggt ställe inomhus och göra det där. Du skriver att din hund glömmer att göra sina behov för att han är så uppspelt, men det är viktigt att vara alldeles säker på att det inte är andra problem i grunden.
Du behöver etablera en annan vana hos din hund, en vana av att alltid göra sina behov utomhus. Det innebär att du måsta förhindra att det händer inomhus. Det första är att försöka hitta lugnare ställen utomhus där din hund kan koncentrera sig på att uträtta sina behov. Om det ändå inte blir något gjort när ni är ute, måste du passa på din hund hela tiden när ni kommer in. Stäng dörrar, ställ för kompostgaller och ha din hund under fullständig uppsikt. Så fort han verkar bli orolig eller vill komma in i sovrummet eller annat ställe där han brukar bajsa, går ni ut igen. Försök sedan att vara ute till dess att han bajsar utomhus. Beröm honom när han gör det och ge gärna något godis som han tycker mycket om.
Det är absolut A och O att bryta den vana han har fått av att bajsa inomhus. Ju fler gånger han gör det, desto starkare vana. Det är också viktigt att betona att man aldrig ska bestraffa eller ens förebrå en hund som kissar eller bajsar inne. Förutom att det är fel mot hunden, är risken stor att problemet ökar istället för att minska. Om du inte snart lyckas ändra vanan han fått av att bajsa inomhus, tycker jag att du ska söka hjälp hos t ex en hundpsykolog.

Kerstin Malm
Filosofie doktor i etologi


Skicka in din fråga här:

    Ditt namn (obligatoriskt)

    Din e-post (obligatoriskt)

    Ämne

    Din fråga