Min hund har blod i bajset

Jag har en fråga om min hund, en Bishon Havanais kille som är ungefär ett år gammal. Vi ett tillfälle har han kräkts och bajsade sedan lite löst och det såg ut som om det var lite blod i avföringen. Vad jag vet har han inte ätit något konstigt. Han äter och dricker nu som vanligt och verkar pigg. Vad kan det bero på och är detta något farligt? Hur länge kan jag vänta innan jag går till veterinären? Är en gång ingen gång?

 

Svar:
Cirka 90 procent av alla magåkommor på hundar är av tillfällig natur och så kallat självlimiterande, det vill säga går över av sig själv. Undantaget är kroniska problem, men ett magproblem klassas inte som kroniskt förrän efter minst en månad. De brukar också ha undulerande symtom, det vill säga att de kommer och går. Om och när man bör uppsöka veterinär beror av två saker:

1) Allmäntillståndet: Om hunden blir dålig beror det oftast på vätskeförluster och det kan i sin tur bero på ett häftigare sjukdomsförlopp eller en annan grundorsak än infektion till exempel att hunden ätit något olämpligt eller ett främmande föremål till exempel. Ju sämre hunden är ju mer akut är det givetvis.

2) Om tillståndet är kroniskt behöver det utredas vidare.

Blod i avföringen i sig är ganska vanligt och kan bero på många saker. Om det är tillfälligt och hunden är pigg kan det inte ses som allvarligt. Trots att akuta diarréer är oerhört vanliga ställs det mycket sällan en exakt diagnos. De kan bero på virusinfektioner som är svåra och kostsamma att provta för ( och som går över innan man får provsvar) eller störningar i tarmfloran som inte går att analysera exakt.

Vid tillfälliga bekymmer ska man framförallt tänka på att ge hunden dietmat ( kokt ris o fisk till exempel eller dietmat köpt hos veterinär) i inte allt för stora portioner. Går det då över inom en relativt kort tid behöver man inte uppsöka veterinär.

 


Skicka in din fråga här:

    Ditt namn (obligatoriskt)

    Din e-post (obligatoriskt)

    Ämne

    Din fråga