Min hund har diarré

Jag har en golden retriever-valp som är 16 veckor. Han får bara uppfödarens rekommenderade specialfoder men är förstås nyfiken att smaka på allt han hittar ute också. För någon dag sedan fick han diarré och bajsade många fler gånger per dag än normalt och det var löst. Vi har testat att avmaska honom och det hjälpte temporärt. Kan diarrén ha att göra med det han stoppar i sig ute eller att han träffat andra hundar i veckan? Vad kan det vara och vad ska vi göra?

Svar:
Diarré på hund och katt är ett komplicerat ämne som är svårt att svara kortfattat på. Ungefär 70-80% av alla diarréer är dock vad man kallar själveliminerande och går över på några dagar eller en vecka, det enda man behöver göra är att ge dietmat som man köper hos veterinär eller koka till exempel ris och fisk. Om djuret får nedsatt allmäntillstånd måste man dock söka veterinär. Diarréer som inte går över eller är återkommande måste utredas. Det görs med blodprover, avföringsprover, ultraljud, eventuellt röntgen och i vissa fall endoskopi där man går in i tarmen och tar prover.

De akuta själveliminerande diarréena beror antingen på infektioner, ffa virus som kommer från andra hundar eller något olämpligt hunden ätit, så båda alternativen är möjliga. När det gäller avmaskning så är det ofta en ganska verkningslös åtgärd. Det beror på tre saker; relativt få diarréer orsakas av mask, det finns olika maskar som svarar på olika behandling och det finns en mängd olika parasiter som inte är maskar ( till exempel coccidier och giardia ) och därför inte kan behandlas med maskmedel.

Alltså: prova med dietmat, hjälper inte det, sök veterinär.

Leg. Veterinär Torkel Falk


Skicka in din fråga här:

    Ditt namn (obligatoriskt)

    Din e-post (obligatoriskt)

    Ämne

    Din fråga