MIN HUND KLIAR SIG

Jag äger en treårig mittelspitz-hane som helt plötsligt börjat klia sig periodvis. Han brukar inte fälla så mycket päls, men nu kan man kamma stora högar utan att han får några ”kalhyggen”. Han sover också mer än han gjort tidigare och han slickar sig ofta på benen.

Jag har ju haft honom sen han var valp och inte sett några sådana tendenser tidigare. Är säker på att han inte fått ”rävskabb” då han aldrig varit i sådan terräng.

Hälsningar
John Wedin

SVAR: Det går inte att ställa ens en ungefärlig diagnos utifrån denna beskrivning. Symtomen stämmer in på massvis av olika saker som allergi eller många andra hudlidanden. Vid plötsligt uppkommen klåda måste parasiter uteslutas först och det finns många fler än rävskabb. Tröttheten passar in dåligt med de andra symtomen.

Du behöver gå till en veterinär som kan ta en ordentlig sjukhistoria och noga undersöka hunden. Veterinären får sedan bestämma vilka eventuella prover som ska tas för att ställa en diagnos. Tyvärr ser hud­problem ofta väldigt snarlika ut och i många fall är det en utmaning att ställa rätt diagnos.

Torkel Falk
Veterinär och ordförande i Djurskyddet Helsingborg


Skicka in din fråga här:

    Ditt namn (obligatoriskt)

    Din e-post (obligatoriskt)

    Ämne

    Din fråga