Min katt slickar mycket på mina händer och armar

Jag har en fråga angående min 5 år gamla huskatt som jag övertog från en bekant då katten var drygt 1-2 år gammal. Han är kastrerad, fullt frisk och ser ut att trivas väldigt bra med sitt liv som innekatt. Han har dock ett udda beteende som funnits där från första början, och det är att han jämt ska ”snutta” och slicka på mina händer och armar. Det kan bli lite påfrestande i längden eftersom han inte gärna slutar av sig själv. Jag har hört att katter som tas ifrån sin mamma vid för tidig ålder kan bete sig såhär. Stämmer det, eller varifrån kommer beteendet och finns det någonting man kan göra åt det?
Svar:
Det stämmer att katter som tas från sin mamma för tidigt oftare visar den här typen av s.k. juvenila beteenden. Det kan upplevas som ett problem om katten är väldigt benägen att slicka, ”snutta” eller tugga på kläder, hår eller hud. Katter som har möjlighet till utevistelse som inkluderar jakt och även konsumtion av byten visar sällan dessa beteenden.

Vissa individer tuggar mycket på just ylletextilier vilket kan triggas av att det finns naturliga fetter som lanolin kvar i plaggen. Här kan en ändring av fodret till sådana med mer fibrer i, minska beteendet, liksom tillgång till ofarliga växter att tugga på.

Vad gäller beteendet att slicka och snutta överdrivet mycket på ägaren bör man försöka öka stimulansen genom att leka mer med katten och helst ge möjlighet till utevistelse. Du bör framförallt avbryta beteendet varje gång din katt börjar genom säga ett nej, och sedan lugnt ställa dig upp. Prata under tiden lugnt och vänligt med katten så att han inte känner sig osäker. För att få bra resultat måste du vara helt konsekvent (och för katten förutsägbar) vilket kan vara nog så jobbigt. Du kan ju också välja att acceptera beteendet om du inte upplever det som något allvarligt problem.
Ingrid Redbo


Skicka in din fråga här:

    Ditt namn (obligatoriskt)

    Din e-post (obligatoriskt)

    Ämne

    Din fråga