Tjockt marsvin?

Ett av mina marsvin heter Cupcake och hon är väldigt tjock, hon är 3 år. Hon har aldrig varit nära en hanne så hon kan inte vara med ungar? Vad ska jag göra? (hon är mest tjock ner mot rumpan).

Svar:
Marsvinet äter i naturen grovfoder som blad men även frukt, och ett överviktigt marsvin har i princip alltid fått för mycket kraftfoder. Du bör skära ner väsentligt på kraftfodret och istället ge fri tillgång till fint hö. Sedan kan du komplettera med tillskott i form av frukt, gärna kiwi och citrusfrukt då marsvin behöver C-vitamin, samt grönsaker och pellets med högre fiberhalt. Tänk dock på att de hellre äter annat än hö, så var mycket restriktiv med annat foder och låt marsvinet först äta upp höet.

Man får följa vikten, väga marsvinet ett par gånger per månad och se att vikten minskar långsamt gradvis, annars får du minska ännu mer på kraftfodret. För att undersöka en dräktighet gör man lämpligen ultraljud. Det kan göras ca 4 veckor in i dräktigheten, ett marsvin är dräktigt ungefär 60-70 dagar.

Torkel Falk
Veterinär och ordförande i Djurskyddet Helsingborg


Skicka in din fråga här:

    Ditt namn (obligatoriskt)

    Din e-post (obligatoriskt)

    Ämne

    Din fråga