Vad göra om hunden blir ormbiten?

Jag har en väldigt nyfiken hund, en liten tax. Nu börjar ju solen komma fram och vi tar många promenader tillsammans, men jag oroar mig för att han ska bli ormbiten. Ormarna kommer ju så här års och de gillar också solen. Jag bor på västkusten och här finns många klippor och stenrösen där ormarna ligger och solbadar och de är inte alltid så lätta att se. Hur ska jag göra för att hindra min hund från att bli biten? Han gillar att springa fritt utan koppel, måste jag ha det ändå? Och om han blir biten vad ska jag göra då?

Svar:
Ormbett är ett ganska stort problem på västkusten. Om du starkt misstänker att det finns orm bör du nog hålla hunden kopplad. Om olyckan är framme måste du uppsöka veterinär för bedömning. Det finns fall där hundar klarar ormbett bra, men dödligheten ligger omkring 5 % och det är lite svårt att förutsäga vilken hund som blir dålig.

Ormgiftet kan angripa blodkroppar och inre organ som hjärta och lever och ibland förorsaka livshotande skador. Behandlingen i allvarliga fall är ormserum, och då det är en ganska dyr behandling ligger problemet i att rätt bedöma vilken hund som behöver det. Dessutom måste behandlingen sättas relativt tidigt för att ha god effekt. Så det bästa är om man kan undvika ormbett, men någon metod för det mer än uppmärksamhet och koppel finns inte. Man rekommenderar inte att djurägaren själv gör behandling. Förr skrevs ofta cortison ut för att ge till ormbitna hundar men nyare studier har visat att det inte minskar, utan snarare ökar risken för komplikationer.

Torkel Falk
Veterinär och ordförande i Djurskyddet Helsingborg


Skicka in din fråga här:

    Ditt namn (obligatoriskt)

    Din e-post (obligatoriskt)

    Ämne

    Din fråga