Vill ta hand om hittekatt men kan inte ha den inne!

Jag har länge funderat på att ta hand om en övergiven katt från ett katthem. Problemet är att jag har en 9-årig honkatt, innekatt, som inte går ihop med andra katter. Två gånger har jag försökt få henne att acceptera andra katter i huset, men det har slutat med att jag fått lämna tillbaka dem, jobbigt både för dem och för mig! Finns det något sätt för mig att ändå kunna ta hand om en ”hittekatt”?Rakel Olsson

Svar:
Man kan i vissa fall adoptera (=ta fullständigt ansvar) för en hittekatt och ge den ett bra liv trots att den av olika skäl inte kan få vistas inne i bostadshuset. Det förutsätter att man har tillgång till någon form av isolerat rum med fönster, där katten kan få den komfort den behöver för att trivas och må bra. Man kan göra det riktigt mysigt för katten även på liten yta, om den samtidigt har tillgång till daglig utevistelse för att få den stimulans varje katt behöver. Låt alltid katten få maten serverad i ”sin” bostad, och ordna med flera varma mjuka liggplatser på olika nivåer, varav gärna en övertäckt som en liten koja. Ordna även någon utkiksplats vid ett fönster. Sätt in en säker värmekälla, till exempel ett oljefyllt element som kan sättas på inför natten. Självklart måste man även ha en toalåda i utrymmet, med bra kattsand som skopas ur dagligen. Placera den långt från mat och vatten! Vänj katten gradvis vid att korta stunder att vara instängd i utrymmet; det brukar inte vara några problem under förutsättning att katten är socialiserad till människor. Stäng sedan in katten där samma tid varje kväll och släpp ut den på morgonen. Ha inte kattlucka i dörren, det leder ofrånkomligt till besök av andra katter med aggressiva interaktioner och otrygghet som följd. Att stänga in katten nattetid är ett jättebra sätt att undvika att den konfronteras med såväl nattaktiva rovdjur, som bilar, med dålig sikt och nattvandrande främmande katter. Katten får en helt lugn och trygg återhämtningsperiod. Tänk också på att spendera tid med utekatten så att ni får en trygg och bra relation, och så att du lätt kan utföra olika behandlingar som avmaskning etc. Glöm inte att märka och registrera din nya katt när du ändå är hos veterinären för vaccination och kastrering om inte detta är gjort.

Fotnot: Läs gärna igenom föreskrifterna med måttbestämmelser för förvaring av hund och katt, SJVFS 2008:5, nr L 102. De finns att hämta på www.sjv.se under Djur, sedan Djurskydd sedan Föreskrifter…etc.


Skicka in din fråga här:

    Ditt namn (obligatoriskt)

    Din e-post (obligatoriskt)

    Ämne

    Din fråga