Grovt djurplågeri och norskt avelsförbud

Året har öppnat starkt med många viktiga djurskyddsbeslut. I morgon kommer riksdagen att debattera och fatta beslut om den ska anta regeringens förslag på skärpta straff för brott mot djur, och då även införa den nya kategorin grovt djurplågeri, ett brott som alltid ska mötas av fängelsestraff i minst sex månader och max fyra år.

Förra veckan kom beskedet från EU-parlamentet att de inte valt att gå på de djurskyddsrimliga kraven med max 8 timmars transport för alla djurtransporter eller att all export av levande produktions­djur ut ur EU måste förbjudas eller åtminstone minskas genom att upprätta en lista med riskländer dit levande djur inte får exporteras på grund av brist på myndighets­struktur eller samarbets­vilja, vilket såväl Djurskyddet Sverige som många parlamentariker ville se.

– En stor besvikelse, sa Pär Holmgren, MP – De Gröna, efter omröstningen, och tillade:
– Samtidigt, om vi ska titta på frågan i stort så är det bra att EU-parlamentet nu skickar budskapet till EU-kommissionen att det övergripande målet ska vara att både transporterna inom EU och de transporter som går från EU till tredje land ska vara så korta som möjligt.

I går kom domen från Oslo tingrett: ett helt unikt domslut som fastslår att det är strider mot den norska djurskyddslagens avelsparagraf att fortsätta avla på hundraserna cavalier king charles spaniel och engelsk bulldogg i Norge. Vi skriver om domen här på webbtidningen och kommer att följa upp med vad den egentligen innebär för svensk hunduppfödning.

Katarina Hörlin

Redaktör, Tidningen Djurskyddet
E-post: