Öppning för ny djurskyddslag

Valet är slut och det rödgröna blocket fick majoritet. Allt lutar mot en Socialdemokratisk och Miljöpartistisk regering ledd av Stefan Löfvén. För djuren borde det innebära en förändring.

För tre år sedan la regeringens utredare fram ett förslag till en ny djurskyddslag. Utredning hade pågått under lång tid med många experter kopplade till sig och förslaget som lades fram fick också stort stöd. Det var nästan en förbluffande samstämmighet. Näring, intresseorganisationer, myndigheter och politiker, alla verkade nöjda. Sedan blev det väntan. Och väntan. För inget hände. Datum för det nya lagförslaget sköts gång på gång på framtiden. Märkligt var vi många som tyckte eftersom ingen gick ut och sa att man var emot en ny djurskyddslag.

Veckan före valet kom förklaringen då Moderaterna erkände att någon ny lag inte behövs, snarare behövdes en förenkling av djurskyddsreglerna sa man.  Sannolikt har Moderaterna alltså varit en bromskloss för övriga Allianspartier som alla uttryckligen velat ha en ny lag. Det blir upp till bevis för nya regeringen, att äntligen lägga ett förslag till ny djurskyddslag. Ett förslag som skulle förbättra för övergivna katter, uppbundna kor och djur på cirkus. Ett förslag som med största sannolikhet skulle få majoritet om övriga partier håller vad de lovat.

För minkarna däremot blir det nog ingen förändring på länge. Minkarna var undantagna i utredningen och det finns ingen politisk majoritet för en nedläggning av farmer. Vänstern, Socialdemokraterna och Miljöpartierna vill se ett stopp för farmerna i den utformning som de har nu. Allianser vill ha dem kvar, liksom Sverigedemokraterna som i och med sin vågmästarroll sätter stopp för en nedläggning.

Elsa Frizell

E-post: