Vinternumret ute nu

Regeringen föreslår skärpta straff för brott mot djur och i nya numret av papperstidningen, tillika årets sista, granskar vi delar av propositionen. Det mest kända förslaget: Längre straff för grovt djurplågeri välkomnas av de flesta , men vissa varnar för att viktiga omständigheter missats i vad som ska räknas in för att djurplågeriet ska bedömas vara just grovt. Följden kan bli att utsatta djur missas. Läs mer i tidningen vad Carin Holmberg, ordförande i Se Sambandet, och Helena Striwing, djurskyddsexpertjurist, önskat se.

Den välkända åklagaren Åse Schoultz, som främst gjort sig känd genom att driva flera uppmärksammade jaktbrottsärenden, berättar i tidningen hur hon hittar kraft och ro, och vilken betydelse katterna har i hennes liv. Vi rapporterar även om vilka djurskyddsfrågor djurskyddsföreningar landet runt ser som viktigast just nu. Nyligen berättade Jordbruksverket att de kommer att tillåta minkavel igen nästa år, om detta och reaktionerna på beskedet skriver vi också om.

I veckan höll Jordbruksverket sin årliga Djurskyddskonferens och igår tog ANIT, EU-parlamentets tillfälliga djurtransportutskott, ställning till sina två slutrapporter. ”Ljummet resultat från omröstning i djurtransportutskottet”, säger Pär Holmgren, Miljöpartiet de gröna, en av utskottets trettio ledamöter, i ett pressmeddelande och en längre intervju med honom och referat från konferensen kommer att finnas här på webbtidningen i nästa vecka.

Till dess: Glad andra advent!

Katarina Hörlin

Redaktör, Tidningen Djurskyddet
E-post: