”TV3:s program Jagad av hundar är olämpligt”

Ett program där människor ska jagas av hundar målar upp en felaktig bild av djur som obehagliga och farliga säger Åsa Hagelstedt generalsekreterare i Djurskyddet Sverige.

Imorgon börjar TV 3 sända programmet Jagad av hundar.  På trailern syns skräckslagna ansikten i en mörk skog och hundar som jagar deltagarna. De söker tre kistor fyllda med pengar men kistan vaktas av hundar säger speakerrösten på trailern och fortsätter: Det här är ingen berättelse, det här är på riktigt. Lyckas de fly hundarna är pengarna deras, annars…TV 3:s pressansvariga Max Lagerbäck beskriver programmet som en sorts skräckens fångarna på fortet. Han poängterar att man måste skilja på fiktion och verklighet och att detta är underhållning.  Programmet är inspelat i Litauen och de femton schäferhundarna är, enligt TV3, IPO-tränade. En IPO-tränad hund är tränad i lydnad, spår och skydd, det vill säga, de tränas i att skydda hundföraren. De har också blivit specialtränade inför programmet.
-Detta är de mest väldresserade hundar som någonsin har funnits, säger Max Lagerbäck.

TV 3 har inte själv kontrollerat att djurskyddsregler har efterföljts men meddelar att hundarna ska ha tagits omhand efter gällande svenska föreskrifter.
-Det har kollats på alla håll och kanter och det är inga konstigheter, alla hundar har blivit behandlade på absolut bästa sätt, säger Max Lagerbäck.

Vad som händer med de deltagare som blir upphunna av hundarna vill Max Lagerbäck inte säga.
-Vi ska inte spoila det, säger han.

Programmet har spelats in för flera länder bland annat Storbritannien och Danmark. Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige är kritisk till programidén.
-Jag  tycker att programmet är olämpligt. Man målar upp djur som obehagliga och farliga. Det främjar knappast en mer human syn på djur i samhället, säger hon.

Dessutom ifrågasätter hon träningsmetoderna för den här typen av hundar.
– Hundarna hetsas ofta väldigt hårt och det är tveksamt om dessa metoder kan rättfärdigas för ett underhållningsprogram, säger hon.