Flera hundar drunknar varje vinter

Varje år drunknar minst fyrtio hundar. De flesta under vintern, visar den senaste statistiken från ett försäkringsbolag. Svag is är en förklaring. 

Än ligger is på sjöar och fjärdar. Men både i de delar av landet som haft mild temperatur och i de som fått kraftiga snöfall kan isarna vara förrädiska. Vid plusgrader försvagas isen, ytan blir blöt och svagheterna svåra att se. Också snö kan dölja svag is, skriver Svenska Livräddningssällskapet.

Just lömska isar är en förklaring till varför de flesta drunkningsolyckor för hund sker på vintern, enligt försäkringsbolaget Agria, som nyligen släppte sin statistik över drunkningstillbud för hundar.

Under åren 2013, 2014 och 2015 har sammanlagt 120 hundar omkommit genom drunkning, men mörkertalet är troligen mycket högre, skriver Agria och konstaterar att fördelningen är jämn över landet med ”noll till ett par omkomna hundar i varje län” förutom i Kronobergs län, där sex hundar drunknade i fjol. Hundraser med jaktinriktning är överrepresenterade i Agrias statistik, fast även sällskapshundar, som fransk bulldogg och papillon, finns med.

Om hunden går ut på svag is
Agrias affärsområdeschef för smådjur, Patrik Olsson, ger följande råd kring vad en kan göra om hunden ger sig ut på svag is:
* Spring aldrig efter hunden ut på isen, den kanske bär hunden men är inte tillräckligt stark för din kroppsvikt.
* Försök att locka tillbaka hunden till trygg mark.
* Utrusta hunden med sele och lång lina om den följer med på skridskoturen.

Text och foto: Katarina Hörlin