Fårexpert: ”Låt lammet ha fått uppleva en stund ute på bete”

Köp fryst. Köp svenskt. Köp hellre svenskt än utländskt lamm oavsett om det utländska varit ute, eftersom djurskyddet för svenska lamm alltid är högre. Tre tydliga råd inför påsken till den som vill äta lamm, från Katarina Lingehag – Ekholm, fårexpert och grundare av CIWF Sverige.

Traditionen att äta lamm till påsk startade i Jerusalem för mer än två tusen år sedan. Först under 1900-talet började det spridas i Sverige. Fast här är ett helt annat klimat: det naturliga för den svenska tackan är att lamma på våren, lammet växer upp utomhus under sommaren tillsammans med tackan på bete och slaktas till hösten. Idag sker lammuppfödning året runt. Men ett lamm som slaktas till påsk har förmodligen aldrig fått gå ute. Så den som både vill äta lamm och vara säker på att lammet varit utomhus på bete under sitt korta liv bör köpa fryst kött, råder Katarina Lingehag – Ekholm.

– Eftersom lammet slaktas när det är fyra månader finns det ingen möjlighet för de lamm som säljs färska vid påsk att ha varit på bete. De föddes kring nyår och har varit inomhus hela livet. Lamm föds numera året runt i Sverige, det är inte olagligt att föda upp lamm som inte varit ute, så det är inte av juridiska skäl jag tycker att man bör köpa fryst kött, utan av etiska. Om ett lamm ändå bara ska få vara i livet under fyra månader så låt det få lov att uppleva en stund på bete under sin korta tid på jorden, säger Katarina Lingehag-Ekholm.

Lamm har ingen rätt till utevistelse enligt svensk djurskyddslag. Däremot har tackan det. Beroende på var i landet tackan finns ska hon under maj månad till mitten av oktober vara ute på bete i en sammanhängande period om minst två månader.
– Så det är alltså tackans rätt till sommarbete lagen slår fast. Men ett naturligt beteende för lamm och tackor – det gäller tamfåren lika mycket som deras vilda släktingar – är att röra sig över enorma ytor ute på betesmarkerna. De vandrar efter betet och lever i stabila grupper. Oftast lever en grupp hondjur tillsammans med sina lamm, och kringvandrande grupper av baggar bildar ungkarlsflockar. Ibland slår de följe en kort period under brunsten, innan de flyttar igen.

Det är ganska ovanligt att baggar och tackor lever ihop året runt i uppfödning i fångenskap men det finns gårdar som håller dem så. Katarina Lingehag – Ekholm lever själv med 17 gutefår på sin gård i Skåne.
– Jag har alltid gillat gräsätare, men det var under ett besök i USA som jag verkligen upptäckte hur intelligenta och sociala djur får är. Här på gården har vi klicker-träning med fåren, de kan räcka vacker klöv!

Just eftersom hon vet hur intelligenta dessa djur är och att de har en inneboende drift och längtan att få beta och röra sig över en större yta, råder hon alla att köpa fryst lamm.
– Det är inte av juridiska skäl utan av etiska jag önskar att alla väljer att köpa fryst lamm, så att vi säkert vet att de fått vara på riktigt bete. Det är så oändligt kort tid de haft på jorden att de borde ha fått chans till en stunds bete åtminstone den tiden.

Hon tillägger att hon upplever att många fåruppfödare vill ha en etisk stämpel och att det hos många uppfödare finns en stor vilja att lyssna på djurskyddsskäl.
– Vi har en bra dialog med lammproducenterna kring hur fåren ska få det bra. Det måste jag ändå säga. Tillräckligt stort utrymme i stallen, bra golvmaterial och strö arbetas det mycket med.

Om du ska ge dina bästa råd till den som vill äta lamm i påsk, vilka råd ger du?  
– Köp fryst. Köp svenskt. Köp hellre svenskt även om lammet varit inne hela sitt korta fyra månadersliv än utländskt lamm som varit ute, eftersom du med svenskt lamm är garanterad att det blivit bedövad vid slakt, inte har utsatts för svanskupering, eftersom svanskupering är förbjudet i svensk lagstiftning, och har blivit bedövade av veterinär vid eventuell kastrering. Sverige är ett av de länder som kastrerar baggar i minst utsträckning, ger mer yta, delar flockar eller slaktar unga istället. Det är absolut inte säkert att importerat lamm blivit bedövat först. På Nya Zeeland får lammet bedövning vid slakt men varken vid kupering eller kastrering. På Irland bedövas drygt 80 procent av lammen inte ens vid slakt, säger Katarina Lingehag – Ekholm.

Lamm fler

LAMM OCH FÅRFAKTA
Kullarna brukar i snitt vara 1,7 lamm/tacka hos de flesta av lantbruksraserna. Några finullsfår kan få upp till 4 lamm per kull.
Det så kallade vårlammet, som slaktas för att ätas färskt vid påsk är cirka fyra månader när det slaktas och väger då kring 18 – 22 kg. I juni 2016 fanns 281 300 tackor och baggar i Sverige. Vid samma tid fanns 296 800 lamm. Får och getter ska vara ute på bete under sommaren under en sammanhängande period vilken ska infalla någon gång mellan 1 maj till 15 oktober.

Betesperioden ska vara minst:
4 månader i Blekinge län, Skåne län och Hallands län.
3 månader i Stockholms län, Uppsala län, Södermanlands län, Östergötlands län, Jönköpings län, Kronobergs län, Kalmar län, Gotlands län, Västra Götalands län, Värmlands län, Örebro län och Västmanlands län.
2 månader i Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.

Källor: Katarina Lingehag-Ekholm, fårägare och ordförande i CIWF Sverige, och Jordbruksverket.

Pyramiden
Katarina, Snäckan och Kalle. Foto: Leif Andersson.

Om Katarina Lingehag –  Ekholm
Bor: På en gård i Skåne med sin make och flera gutefår. På bilden tillsammans med två av dem, Snäckan och Kalle!
Titel: Ordförande och grundare av CIWF Sverige, Compassion in world farmings svenska gren.
Katarina har arbetat inom flera djurskyddsorganisationer både i Sverige och Europa. År 2008 uppmärksammade hon hur de australiensiska merinofåren utsattes för ”mulesing”, alltså att hud skars bort från bakdelen på levande får utan bedövning för att förhindra angrepp av flugor som lägger ägg i hudvecken.

Text: Katarina Hörlin
Foto: iStockphoto, Djurskyddet Sverige och Leif Andersson

Fler tips om hur fira en djurvänlig påsk
Här kan du läsa mer om ägg och hur hönorna har det i de olika inhysningssystemen, samt få andra fina tips på hur du kan göra påsken mer djurvänlig.
Välj ägg utifrån hur hönan haft det
Fira en ljuvlig djurvänlig påsk

Sänd en påskhälsning via Djurskyddet Sverige! För djurens skull.

Bild-med-text_hemsidan
Ta del av Djurskyddet Sveriges påskkampanj här