Fira en ljuvlig djurvänlig påsk

Påskharar, kycklingar och små svarta katter på påskgummornas kvastar: under påsken står djuren i centrum som aldrig förr! Här kommer våra tips på hur påsken kan bli gladare för både människor och djur.

Långfredagen, påskafton, påskdagen – långa dagar av ledighet ligger framför oss. Ett av de säkraste tipsen för att göra hunden lycklig är att fylla påskägget med tid. Inget godis går upp mot tid tillsammans med husse och matte. Ta långa promenader, träna tricks eller mys tillsammans.

Farligt choklad
Påsken är godisets stora högtid. I genomsnitt äts det 1,4 kilo godis per person under påsken jämfört med cirka 220 gram andra veckor, enligt Ica-kuriren.

Men se upp med chokladen. Särskilt om du har hund hemma. Hundar kan bli chokladförgiftade av ämnet teobromin. För att bli förgiftad krävs att hunden äter omkring 10 gram ren choklad, alltså mörk choklad med en kakaohalt på 90 procent, per kilo, enligt Tidningen Djurskyddets veterinärexpert Torkel Falk, som i en tidigare artikel förklarat att det motsvarar ”en kaka på 100 gram för en 10 kilos hund. Det är vanligare att hundar äter ljus choklad, och även om mängden kakao oftast är för liten för att ge förgiftning, får de ofta diarré av kokosfettet i den ljusa chokladen”.

Ha tuggummikoll
Xylitol är ett sötningsmedel i många tuggummi och redan små mängder xylitol kan orsaka stora skador hos hund. Tre tuggummin med xylitol kan vara giftigt för en 10 kilos hund.

Giftiga påskliljor
Påskliljor är giftiga för både hund och katt. Fast följderna kan bli förödande om din katt äter av denna blomma. Giftigast är löken, men alla delar kan skada. I värsta fall slås njurarna ut av giftet, katten drabbas av njursvikt och behöver vård. Om din katt har ätit av en påsklilja bör du kontakta veterinär.

Fira fjäderfritt
Liksom tidigare år påminner vi om att dekorera påskriset med något annat än fjädrar. Risken finns att de plockats från levande fåglar och väldigt sällan står det på förpackningen var fjädrarna kommer ifrån. Du kan enkelt göra ditt eget pynt: Knyt vackra rosetter av färgglada sidenband i riset! Häng upp foto på ditt favoritdjur! Klipp ut mönster på hårt färgglatt papper, trä in en tråd och häng upp!

Påskris
Rosetter i riset istället för fjädrar.

Gelatinfritt godis
Om du bjuder människor på påskgodis – tänk på att mottagaren kan vara vegetarian eller vegan. Då är det viktigt att hålla koll på gelatinet. Gelatin är en vanligt produkt i godis och tillverkas av svinsvål eller nöt. Stora godistillverkare tillverkar godis både med och utan gelatin. Läs innehållsförteckningen!

Välj rätt ägg
I påsk förväntas fler än 64 miljoner ägg säljas, enligt branschorganisationen Svenska Ägg. För dig som känner dig förvirrad kring vilka du ska välja – ägg från burhönor eller frigående? Ska de ha gått utomhus eller inne? – rekommenderar vi att ta del av Djurskyddet Sveriges Ägg-guide. För- och nackdelar med alla varianter presenteras. Här finns Ägg-guiden

Äggfria ägg
Sist, bjuder vi på ett av Tidningen Djurskyddets klassiska tips i påsktider:
För dig som inte äter ägg, men ändå vill ha med dem på påskbordet: Gör egna äggfria ägg! Ingredienserna tofu, vatten, agaragarpulver, svart salt, olja och sojagrädde är allt du behöver. Hela receptet finns på bloggen Veganvintage

Glad Påsk!
önskar
Tidningen Djurskyddet

Text och foto: Katarina Hörlin