Ta aldrig selfies med vilda djur

I dag presenterar World Animal Protection sin stora kartläggning av hur vilda djur utnyttjas för att turister ska kunna ta selfies med dem. Rapporten heter ”A close-up on cruelty”, ”En närbild av grymheten”.

En selfie är ett fotografiskt självporträtt. När Facebook och Instagram slog igenom började alltfler ta selfies och lägga ut dem i sina sociala medier. Från år 2014 till i dag har antalet selfies med vilda djur, ”wildlife-selfies”, ökat med 292 procent, visar den helt nya kartläggning från fler än tvåhundra turistanläggningar i Latinamerika, som World Animal Protection presenterade i dag.

Rapporten heter ”A close-up on cruelty – the harmful impact of wildlife selfies in the Amazon” och det är en grym verklighet som organisationen kan visa upp. Den sanna bilden bakom de glättiga bilderna är att vilda djur bryts ner redan som ungar. Ibland kan också vuxna vilda djur ha fångats in och kuvats till lydnad. I fler än 40 procent av samtliga selfies med vilda djur har djuret utsatts för en behandling som innebär att djuret stressats eller lider.

Det är skakande läsning och i morse presenterade World Animal Protection rapporten på ett seminarium i riksdagen. Djurskyddet Sveriges ordförande Linda Maria Vonstad var där.

– Rapporten är välkommen om än skrämmande i hur omfattande utnyttjandet av vilda djur är. Det är viktigt att vi synliggör att djur utsätts för ett orimligt lidande för att vi som turister ska få uppleva vilda djur på nära håll. Det är inte coolt att vara på samma bild som ett vilt djur, levande eller dött! säger Linda Maria Vonstad.

Alla bilder där en person kramar eller håller i vilda djur har endast kunnat tas genom att djuret på något sätt brutits ner.
– Närkontakt med till exempel tigrar och sengångare innebär att det är dåliga selfiebilder. Du skulle inte kunna ha närkontakt med en tiger om den får bete sig naturligt, säger Roger Pettersson, generalsekreterare World Animal Protection Sverige, till TT.

På 70 procent av alla selfies med just sengångare på Instagram hålls eller kramas sengångaren, och i rapporten beskrivs hur illa just sengångarna far i selfieindustrins värld. De får sällan sova tillräckligt. I det vilda sover en sengångare 56 procent, alltså minst 12 timmar, av dygnet. I rapporten berättas om sengångare som endast får sova 2 procent av dygnet. I det vilda kan de bli upp emot fyrtio år gamla. I fångenskap avlider de efter sex månader, slår rapporten fast och konstaterar att sengångarna i fångenskap oftast är ungar. Deras mödrar har dödats när de försökt försvara sin unge.

Men inte bara sengångare, utan tigrar, tukaner, anacondor, amazondelfiner och flera andra vilda djur utsätts. I staden Manuas, som ligger i norra Brasiliens delstat Amazonas, finns ett område som kallas ”Januari Ecological Park”. Här får människor ta selfies med ormar, kajmaner och sengångare. Men när turisterna gått hem förvaras, enligt rapporten, en av kajmanerna i kylskåp och andra med käkarna hopbundna. Sengångarna binds fast i träd. Ormarna har skador efter att de lyfts i nacken.

Är detta då lagligt? Nej. Lagstiftningen finns. I just Manuas befriades sex djur år 2016 av polisen. Tre ormar och två kajmaner sattes ut i naturen igen. En sengångare kom till rehabiliteringsscentret IBAMA’s Centre for wild animals. Sex anläggningar fick böta 425 000 US dollar.

Men, konstaterar rapportörerna, det räcker uppenbarligen inte med straffen. En mer omfattande insats där dialog förs med regeringarna om att satsa på en turism där djur ses i sin naturliga miljö  är en väg.

En annan väg är kunskapsspridning. Glädjande nog visar rapporten att när människor får kunskap om hur illa djur far som används på selfies där de är i kontakt med människor väljer de ofta bort att ta den typen av selfies. Samverkan med turistnäringen och lokala projekt är andra vägar, som World Animal Protection ser.

I kväll, den 4 oktober, har World Animal Protection Sverige ett helt gratis seminarium om rapporten i Stockholm. Alla är välkomna dit. Läs mer om mötet på World Animal Protection Sveriges Facebooksida här:  Selfies med vilda djur – Den mörka sanningen bakom deras leenden

Text: Katarina Hörlin
Foto: Omslag på rapporten ”A Close-up on Cruelty”

Detta är en skadlig ”wildlife-selfie”
En bild eller post där ett vilt djur hålls, tas på, hålls fångad eller lockas med mat med syftet att vara rekvisita i en bild.

Detta är en bra ”wildlife-selfie”
En bild eller post av ett vilt djur där det inte är någon direkt kontakt mellan djur och människa, och där djuret varken är infångat eller fasthållet för att agera rekvisita i en bild.

Källa: En översättning av definitionerna i rapporten ”A close-up on cruelty” av World Animal Protection.

Här utfördes kartläggningen
249 anläggningar i Latinamerika med vilda djur som turistattraktioner har granskats. Två djupstudier gjordes av anläggningar i Puerto Alegria i Peru och Manaus i Brasilien.
Här kommer tre exempel på vardagen för några av de vilda djur som rapporten tar upp:

Myrslok: Rapportörerna berättar att en jättemyrslok som är ett aggressivt vilt djur har tvingats paradera inför 25 turister som tagit selfies med den. En har blivit slagen i ansiktet av ägaren. En har lagts på rygg, och blivit dragen i svans och ben. Förutom den brutala behandlingen väcker rapporten frågan om de får tillräckligt med mat, då deras föda uteslutande består av myror.

Panterkatten Ocelot: Rapportörerna har sett vilda katter fångats in, tvingats gå i koppel bredvid turister. Bakom kulisserna förvaras de fastkedjade i små trähyddor utan möjlighet att röra sig. De tappar päls, och visar stressreaktioner.

Sjökor: Rapportörerna berättar att i det fria är amazonas sjökor fantastiska simmare, men här rapporteras om en som hölls i en liten damm och utfodrades med mjölk.

Så ska utvecklingen vändas
Detta vill World Animal Protection se ske:

* Instagram bör ta fram en Instagrampolicy för bilder där djur utnyttjas.

* Myndigheterna i respektive land måste se till att lagstiftningen följs.

* Att alla följer World Animal Protections Wildlife Selfie Code:
– Om du kan krama, hålla eller ta en selfie med ett vilt djur är risken stor att den utsatts för grymheter – gör aldrig det!
– Om någon erbjuder dig att ta en selfie mot betalning – gör aldrig det!
– Jaga eller fånga aldrig ett vilt djur för att ta en selfie.
– Mata eller locka inte fram ett djur till dig med mat för att kunna ta en selfie.
– Fråga alltid anläggningens personal om det är tillåtet att röra vid de vilda djuren. Blir svaret nej är det en seriös anläggning.
– Rapportera missförhållande vid djuranläggningar till TripAdvisor eller andra on-line-forum så att andra turister kan varnas.
– Prata med dina vänner, din familj, kollegor om vilken verklighet som döljer sig bakom selfiesarna med vilda djur, så sprider du kunskapen!
– Skriv under namninsamlingar! Donera medel om du kan till organisationer som arbetar för djurens välfärd och rätt till liv i sin naturliga miljö.
Källa: ”A close-up on cruelty” av World Animal Protection.