Fler viltolyckor än någonsin i fjol

61 282 viltolyckor anmäldes år 2017 i Sverige. Så många viltolyckor har aldrig tidigare anmälts under ett år, enligt statistik från Nationella viltolycksrådet.

2016 anmäldes 58 579 viltolyckor. En förklaring till ökningen av olyckor är att de vilda djuren blivit fler.
– Det är framför allt olyckor med vildsvin och dovhjort som ökar, säger Anders Blomgren, länsansvarig polis på Nationella viltolycksrådet i Västra Götaland till Skaraborgs Allehanda.

Den djupa snön har bidragit till den dystra statistiken, då de tjocka snölagren gjort så att vilda djur tagit sig upp på vägarna.
– Det kom stora mängder snö redan i november, säger Kurt Lundgren, vid Älgskadefondsföreningen till P4 Norrbotten, Sveriges Radio, SR.

Älg, rådjur och vildsvin är de som främst drabbas av olyckor. 45 856 rådjur, 6 081 vildsvin och 5 941 älgar ingick i fjolårets statistik. Olyckor med renar räknas inte in i statistiken över viltolyckor, men under 2017 förekom 2 237 renolyckor i Sverige.

2018 har från årsskiftet fram till den 19 februari 8 773 viltolyckor rapporterats, där 1 259 älgar, 6 058 rådjur och 897 vildsvin varit inblandade. Siffrorna är hämtade från www.viltolycka.se

Det finns sätt att förebygga: Om du är bilist se alltid till att ha varningstriangel och viltolycksmarkeringsremsa i bilden. Remsan beställs hos Nationella Viltolycksrådet. Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen och ring alltid 112 om du krockat med en björn, varg, järv, lodjur, älg, dovhjort, kronhjort, ett vildsvin, mufflonfår, rådjur, utter eller en örn.

Ta gärna del av fler råd från eftersöksjägare som Tidningen Djurskyddet publicerat om hur du kan förebygga en olycka och vad du gör om den ändå sker:
Så gör du vid en viltolycka

Text: Katarina Hörlin
Foto: iStockphoto