Kattsäkra balkongen nu

Nu smyger sig solen fram och det blir allt härligare att vara ute på balkongen. Det kan katten också tycka. Men var försiktig, faller katten ut kan skadorna bli svåra. Förhindra genom att näta in balkongen.

Fler än hundra katter skadas varje år svårt efter fallolyckor, enligt försäkringsbolaget Agrias statistik, som kom för några år sedan. Den visade att minst 1 700 katter har skadats eller avlidit efter fall från hög höjd under de senaste tio åren.

Frakturer i ben, bäcken, käke och spräckt gomtak är vanliga fallskador för katt, enligt Agria och nämner även punkterade lungor, sprucken urinblåsa, diafragmabråck, lever- och mjältrupturer. En ruptur är en bristning av en vävnad som kan leda till inre blödningar.

En in-nätad balkong kan hindra mycket lidande. I flera kattforum pågår diskussioner om det är tillåtet att bara näta in sin balkong. De flesta är ense om att det är bäst att först berätta för hyresvärden eller styrelsen.

Hyresgästföreningen skriver på sin hemsida att ”Så länge du inte gör någon åverkan på balkongen eller fasaden (det vill säga borrar hål eller liknande) och det ser snyggt och prydligt ut, kan inte hyresvärden neka dig att sätta upp ett kattnät.”

HSB ger rådet att få styrelsens tillstånd innan man nätar in. “Det krävs inget bygglov för ett vanligt kattnät som fästs i tak eller i balkongen ovanför. Ett bygglov kan bli aktuellt om man planerar tak eller andra speciallösningar”, förklarar jurist Johan Kleveland på HSB:s hemsida.

Nätet kan sättas upp på flera olika sätt. Camilla Henningsson, föreståndare på Djurskyddet Kalmars djurhem, har tidigare i Tidningen Djurskyddet varnat för  att använda sig av hönsnät: katten kan lätt bita sönder det och ta sig ut.
– Jag rekommenderar att man använder sig av nät som är gjort i ett hårdare material och med små rutor, sa Camilla Henningsson.

I den tidigare föreskriften preciserades att balkonger fem meter över marken måste nätas in om en katt ska vara ute på den. I den nuvarande står under rubriken Riskförebyggande åtgärder: 22 § Djurhållaren ska vidta åtgärder för att förhindra fallskador på hundar och katter i förvaringsutrymmen.

Förvaringsutrymme definieras som ett avgränsat inomhus- eller utomhusutrymme där hundar och katter hålls med viss varaktighet eller med återkommande intervaller, som en bostad eller del av bostad, en båt, en husvagn, en rastgård, en bostadstomt eller annat inhägnat område

Så hindras katten att falla 3 snabba tips
* Stäng alltid fönster och balkongdörr om katten är ensam hemma.
* Vill du vädra? Surra fast fönstret så att det bara kan öppnas en liten bit.
* Näta in balkongen.

Fler tips om hur du gör det ännu säkrare för katten hittas här: ”Så kattsäkrar du ditt hem”.