Hundar och människor förenades i kampen för katternas rätt att id-märkas och registreras

Under torsdagen samlades flera hundar och människor utanför riksdagen för att ge ett tydligt budskap till politikerna inför röstningen om en obligatorisk id-märkning och registrering av katter nästa vecka: Stoppa kattastrofen!

Långt ner på Drottninggatan i Stockholm hördes igår höga skall som ekade mellan stenfasaderna. De kom från Mynttorget. Här, med vinden vinande kring öronen, hade flera hundar och deras människor samlats utanför riksdagen. Syftet: Ge politikerna en sista puff i riktning att rösta för en obligatorisk id-märkning och registrering av katter. Förslaget ska upp till debatt på torsdag, 24 februari, och därefter ska riksdagen rösta.

– Det betyder så mycket att se en sådan här demonstration utanför riksdagen, sa riksdagsledamoten Elin Segerlind (V) som kommit ner till hunddemonstranterna.
– Vi som arbetat för detta känner ju ett enormt stöd och det ger ju oss ork och kraft att fortsätta när vi ser att det finns ett sådant engagemang ute i djurskyddsrörelsen.

”Stoppa Kattastrofen”, ”Inga katter på våra gator”, ”Chippa katten, för katten!” – budskapen var uppspikade på skyltar som höjdes i vinden.
– Det är viktigt att katterna får samma rättigheter som hundar redan har. Det vill jag gärna kämpa för, sa Daniela Velarde, Djurskyddet Sverige, som kommit till Mynttorget med labradoren Pelle och kollegan Peter Solstedt.


Ett stort hopp för katterna tog Party framför Emma Brunberg. Kanel Hagelstedt, tax, Vixey Larsson, jaktlabrador och Dorina Larsson flankerar.

Gårdagens demonstration var kulmen på den prisbelönade kampanj som Djurskyddet Sverige drivit i mer än ett år genom reklambyrån New Normal för att lyfta vikten av att det flera decennier gamla kravet på en obligatorisk id-märkning och registrering av katter nu måste beslutas av riksdagen.

– Äntligen! Nu verkar det snart kunna genomföras, regeringens proposition har fått brett stöd och vi är glada över att ha en rimlig majoritet i riksdagen. Det är många som väntat länge på detta och på torsdag ska frågan upp till debatt, sa riksdagsledmoten Malin Larsson (S) som trotsade blåsten och tog sig ner till torget.
   
Hon har en ordinarie plats i Miljö- och jordbruksutskottet, MJU.
– Vi har precis diskuterat frågan i utskottet och det tycks som att vi har en rimlig majoritet för förslaget i riksdagen. Det handlar ju både om att kräva att kattägare tar samma ansvar för sina katter som hundägare gör och att höja kattens status! En del har talat om att det skulle räcka med frivillig id-märkning, men enligt de siffror som jag har finns det idag 365 000 katter som är märkta och registrerade på frivillig väg i de kattregister som organisationer håller i, men det finns ju fler än 1, 4 miljoner katter i landet! Det krävs att det blir obligatoriskt och det krävs lagstiftning nu, sa Malin Larsson i blåsten.


Malin Larsson (S).

Från djurskyddsföreningarna har det i årtionden betonats att en obligatorisk id-märkning och registrering är själva fundamentet för att ens kunna börja komma till rätta med ett av landets största djurskyddsproblem, de fler än 100 000 hemlösa katterna.

– Just att vi redan har ett hundregister som det går enkelt att också ta in katterna i underlättar enormt jämfört med att om vi skulle behövt bygga upp ett helt nytt register. Bakom regeringens förslag ligger ju en gedigen utredning från Ulrika Geijer så det är ju verkligt genomtänkta och genomarbetade åtgärder som föreslås. I grund och botten handlar det om att ta hand om och se på katter såsom de tamdjur de faktiskt är. För katter är tamdjur och de ska tas bra omhand i hela landet, oavsett om ägaren bor på landsbygden eller i storstan. Jag som själv kommer från landsbygden vet att det finns katter som söker sig till husen och tigger mat och värme där också. Problemet finns precis överallt och därför är det viktigt att det blir obligatoriskt att id-märka och registrera sin katt oavsett var man bor. Jag är stolt över att få vara med och se att det förverkligas nu, underströk Malin Larsson.


Huskycollien Lana, 7 år, tillsammans med Linnea Stjernberg från Djurskyddet Stockholm Norrort, till vänster i bild, var på plats med plakat.

Med skyltarna vajande i vinden och hundarnas svarta scarfsar svajande med texten ”Stoppa kattastrofen” fylldes torget på med engagerade personer, både med och utan hundar.
– Klart att katten ska ha samma rättigheter som hunden! Därför är jag och Ozzy här idag, sa Björn Kusa, New Normal.

Ozzy och Björn Kusa.

Riksdagsledamoten Kristina Nilsson (S) kom också ner till torget.
– Jag har motionerat tillsammans med Elin Lundgren i frågan, vi ville redan 2018 att djurskyddslagen, som trädde i kraft 2019, skulle kompletteras med ett förslag om obligatorisk id-märkning och registrering av katter. Så blev det inte, men jag tycker såklart att det är jättebra att vi nu är så nära att få ett riksdagsbeslut. Det kommer att hjälpa så många katter från ett liv i hemlöshet, sa hon och tillade:

– Det är förvånansvärt att flera partier inte vill stötta förslaget, sa Kristina Nilsson. (Läs hur de partier resonerar som inte anser att en obligatorisk id-märkning och registrering är rätt väg att gå via länken nedan, reds. anm)


Kristna Nilsson (S), sittande, mötte Party, Buddy, deras mattar Emma Brunberg och Lisa Löhr.

Eventet var välbevakat av pressen.
– Det känns jättekul! Både att det kom så många hundar med sina människor, och så många politiker och journalister. Förslaget om obligatorisk märkning och registrering av katter förtjänar all uppmärksamhet det kan få, sa Åsa Hagelstedt, generalsekretare Djurskyddet Sverige, som kom tillsammans med organisationens generalsekretax Kanel.

På torsdag, den 24 februari, kommer riksdagen att debattera och rösta i frågan.


Miljöpartiets Elisabet Falkhaven i mitten tillsammans med Djurskyddet Sveriges styrelseledamot Gunnela Ståhle, till höger, vars hund Attis befinner sig utanför bild.


Vänsterpartiets Elin Segerlind med Kanel Hagelstedt, Emma Brunberg med Party, och Dorina Larsson, lätt skymd av sin labrador Vixey, under en intervju med DN.

– Klart katter ska ha samma rättigheter som hundar, det skriver både jag och Vixey under på, så därför är vi här, sa Dorina Larsson, Djurskyddet Sverige.


Daniela Velarde, labradoren Pelle och Peter Solstedt, Djurskyddet Sverige, slöt upp i kylan.

Susanne Gaje som undersöker hur katterna har det på äldreboende var på plats och demonstrerade för att det ska bli obligatoriskt att id-märka och registrera katter.


– Jag har katt så det är självklart att ställa upp för katterna! Därför är jag här, sa Leena.


Djurskyddet Sveriges Åsa Hagelstedt, generalsekreterare och Kanel, generalsekretax, blev uppvaktade av pressen.


Text & foto Katarina Hörlin

Läs mer om förslaget och vilka argument de partier som är emot obligatorisk id-märkning och registrering av katter har här: Riksdagsbeslut om obligatorisk id-märkning och registrering av katter närmar sig – så resonerar partierna som är emot