Besvikelse över uteblivna resurser till Sveriges 3R-center i budgeten

Sveriges 3R-center tillförs inte resurser. SLU:s djurvårdande utbildningar och veterinärmedicinsk forskning får ett tillskott. Det står klart efter att finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterat sin budgetproposition för 2025.

Under utgiftsområdet 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel ryms djurskyddsfrågorna. Den stora frågan om Sveriges 3R-center, som leder arbetet för att förfina, minska och ersätta djurförsöken i Sverige, skulle få extra medel tillfört efter förra årets neddragningar, besvarades med ett nej. Några resurser tillförs inte enligt budgetpropositionen.

Regeringen konstaterar visserligen att ”Under 2023 har Jordbruksverkets kompetenscentrum för 3R-frågor fortsatt arbetet med att samla, främja och sprida information om 3R, vilket handlar om att ersätta (replace), minska (reduce) och förfina (refine) användningen av djurförsök”. Samtidigt har 3R-centret i år fått dra in 9 av de tidigare 12 tjänsterna, arbetet har skett på en begränsad nivå, där fokus legat på stöd till väsentliga aktörer utifrån den befintliga basen av information och kunskap.

– I underlaget betonas att regeringen bedömer att 3R-center ”fyller en viktig funktion” och fortsatt ska fungera som en viktig plattform för 3R-frågor. Min uppfattning är att det rimmar illa med förra årets budgetöverraskning, där centret plötsligt stod inför en nerdragning på 15 miljoner kronor som resulterat i att personalstyrkan minskat drastiskt och centrets verksamhet oundvikligen behövt bantas ner. Vi bör kunna förvänta oss en högre ambition gällande både djurvälfärd och forskningskvalitet från regeringen, säger Emma Brunberg, sakkunnig hos Djurskyddet Sverige.

Jordbruksverkets överdirektör Jan Cedervärn är besviken.
– Jag är besviken att Sveriges 3R-center inte tillförs några resurser. Jag tycker att vi har haft en konstruktiv dialog med regeringskansliet kring detta, säger han och konstaterar att i underlaget beskriver regeringen att 3R-centret är en viktig resurs.

– Då hade jag naturligtvis också hoppats på att de skulle tillföra resurser.

Det framkommer också av budgetpropositionen att regeringen överväger att minska antalet regionala djurförsöksetiska nämnder. I dag är de sju. Två nämnder finns i Stockholm och en vardera i Uppsala, Malmö-Lund, Göteborg, Umeå och Linköping. Uppgiften för nämnderna är att granska om nyttan av djurförsöken kan uppväga lidande som djuren utsätts för.

Övervägandet att dra ner på antalet nämnder ska enligt vad som står i budgeten ske för att effektivisera arbetet i de regionala djurförsöksetiska nämnderna. Vad detta egentligen kommer att innebära för de djur som används i djurförsök och hur långt fram i tiden detta detta ligger är ännu oklart, Tidningen Djurskyddet återkommer i frågan med en fördjupad artikel.

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, gick under gårdagen ut med ett pressmeddelande där de välkomnar regeringens ökade anslag till SLU för djurvårdande utbildningar och veterinärmedicinsk forskning genom en riktad satsning på Universitetsdjursjukhuset, UDS. Ökningen är permanent och innebär att SLU årligen får 30 miljoner kronor.
– Vi hoppas att satsningen på Universitetsdjursjukhuset vid SLU i framtiden, tillsammans med andra nödvändiga åtgärder, kan bidra till att minska veterinärbristen, säger Emma Brunberg.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) fokuserar i ett pressmeddelande om budgetpropositionen på just de ökade tillgångarna till SLU, samt förslaget att tillföra Jordbruksverket 30 miljoner kronor för att säkerställa tillgången till veterinär dygnet runt i hela landet.
– Förstärkningen ökar också Jordbruksverkets förutsättningar att tillhandahålla veterinärer i jourberedskap över hela Sverige, säger Peter Kullgren i pressuttalandet.

Vidare får SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, får höjda anslag för att intensifiera återuppbyggnaden av det civila försvaret i syfte att stärka den samlade förmågan inom totalförsvaret.

Även den veterinära fältverksamheten får höjda anslag för utgifter för ersättning för veterinär service. Anslaget får användas för utgifter för att minska veterinärkostnaderna för företag med
avlägset belägen djurhållning avseende livsmedelsproducerande djur.

Text Katarina Hörlin
Foto Armin Dröge, Regeringskansliet

Läs delen i budgetpropositionen som rör djurskyddet här:

Utgiftsområde 23
Areella näringar, landsbygd och
livsmedel