Fullt fokus på kornas bete på T-Centralen i dag

Välj sida för korna. Det var budskapet som basunerades ut på T-Centralen i Stockholm i dag.
– Jag tycker att det känns respektlöst att ta bort kornas rätt till sommarbete, säger Nathanael Häger, en av alla som stannade till vid montern.

Ingen på T-Centralen kunde undgå korna i dag. Med stora banderoller i taket och en jättemonter mitt på Centralen drogs blickarna till den hotade betesrätten. Flera resenärer stannade till med sina resväskor framför montern som visade hur det skiljer sig för kor som hålls inne i lösdriftsstall och de som går på bete.


Betesrätten uppmärksammades.

– Fruktansvärt att det ens kan komma på tal att inte låta kor komma ut på bete i Sverige. Förr arbetade vi för att förbättringarna för djuren skulle gå snabbare, vi var många som ansåg att det tog för lång tid, men nu år 2024 måste vi kämpa för att det inte ska bli sämre! Det är inte klokt! Självklart skriver jag under, säger Ami Hemviken.

Ami Hemviken.

Namninsamlingen är ett led i kampanjen Jagvillbeta.nu Kampanjen vill att alla nötkreatur ska få gå ut på bete, i dag har endast kor i mjölkproduktionen och kalvar äldre än sex månader denna lagstadgade rätt. En unik rätt för svenska kor. En rätt som nu är hotad efter att regeringens särskilda utredare nyligen föreslagit att de kor som står i lösdriftsstall ska undantas lagkravet att vara ute på sommarbete.

– Jag har alltid tyckt att fördelarna med svenskt djurskydd varit så bra, vi har knappt salmonella här, vi har inte rabies, så när jag hörde på nyheterna att betet för kor skulle dras in var det en fruktansvärd nyhet. Det finns ju betesmarker! säger Lena Borghult, som är på väg hem till Enköping.

För att illustrera skillnaden mellan att vara ute på bete och inne i ett lösdriftsstall hade äkta gräs från betesmarker fraktats till T-Centralen och ovanför detta gräs spreds fågelkvitter från en högtalare. Kogödsel och halm på hårda plattor illustrerade lösdriftshållningen. I båda avdelningarna satt små tygkor utplacerade med budskapet Jag vill beta tryckt på magen.

Djurskyddet Sveriges Lisa Löhr, Dorina Larsson, Vixey och Sara Frick.

När Tidningen Djurskyddet besökte montern var Djurskyddet Sveriges insamlingsansvariga Lisa Löhr, kommunikations- och insamlingschef Sara Frick, administratör Dorina Larsson och företagssamarbetsansvarige Peter Solstedt på plats och samlade in underskrifter.

– Det går bra! Många stannar till nu när det är tågförseningar och flera av dem som skrivit under tycker att förslaget att korna inte ska få gå ut är ofattbart, säger Dorina Larsson.

Marianne Westerlund är en av dem.
– Förslaget är helt förfärligt. Vi hade en stuga på Gräsö tidigare och där gick korna ute och betade. Jag reste nyligen genom Europa, mellan Prag och Polen, och vi såg inte några djur ute. Vi frågade oss vad som händer, stänger de in alla djur? Att det finns de som önskar samma sak i Sverige är helt förkastligt! säger Marianne Westerlund, som är miljöpartist och starkt engagerad i miljörörelsen.


Marianne Westerlund.

Engagerad i miljörörelsen blev också Svea Johansson inför EU-valet i år berättar hon när vi möter henne inne på stationen.
– Jag skriver absolut under för kornas rätt att gå ut. Jag tycker att det är helt fruktansvärt om kor inte skulle få komma ut och beta, säger hon.

Svea Johansson.

Majoriteten av alla som stannade vid montern var helt klart emot att kor i lössdriftsstall inte skulle få ha kvar sin lagstadgade rätt gå ut på bete. Under tiden Tidningen Djurskyddet var på plats stannade bara en person till som inte alls höll med.
– Jag tror att det är bäst att de som har korna får bestämma hur de ska hållas. Bönderna. Det blir bäst så, sa mannen innan han skyndade iväg mot sitt väntande tåg.

Samma tanke har landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), som betonade just detta då förslaget att det ska bli upp till lantbrukaren att själv avgöra om korna ska få gå ut presenterades.

– Svenska lantbrukare behöver visas förtroende. De har stor kunskap och därför måste ambitionen vara att ge dem mer frihet, sa Peter Kullgren vid pressträffen den 29 augusti då Elisabeth Nilsson redovisade sina förslag i utredningen Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd (SOU 2024:56).

– Det är uppenbart att en majoritet av djurägarna tar väl hand om sina djur oavsett lagstiftning, men det är också uppenbart att vissa definitivt inte gör det. Lagstiftningen krävs för att fånga upp dessa djurhållare, påpekade Gunnela Ståhle, ordförande i Vi Konsumenter och styrelseledamot i Djurskyddet Sverige, en av utredningens egna experter som riktat skarp kritik mot detta och flera andra förslag i utredningen.

På T-Centralen säger Annika Johansson som slagit sig ner vid ett café för att hålla utkik efter sitt tågs nya avgångstid att det är helt bedrövligt att förslaget kommit.
– Vi är skyldiga djuren mer. Det är de som står för vår livsmedelsförsörjning. Vi ska ju behandla dem väl, inte göra det sämre för dem.

Framme vid montern står Nathanael Häger och läser på skylten som berättar om Astrid Lindgrens viktiga roll i att det överhuvudtaget blev en lagstadgad rätt för kor att komma ut på sommarbete.
– Oavsett vilka djur det gäller är det alltid fel att ta bort djurskyddskrav och sänka djurskyddet! Korna ska alltid ha kvar sin rätt att beta. Jag tycker det känns respektlöst att de vill ta bort detta, säger han.


Nathanael Häger.

Montern och de stora banderollerna för kornas fortsatta rätt till sommarbete finns på T-Centralen under veckan. Sent på måndagskvällen hade totalt 97 924 personer skrivit under för alla nötkreaturs rätt att beta. En rättighet de svenska kor som används i mjölkproduktionen och deras kalvar äldre än sex månader alltså har haft inskriven i djurskyddsförordningen sedan 1988. Reglerna för hur tiden på betet ska fördelas har därefter förnyats och gjorts mer flexibla flera gånger sedan dess.

Underskrifterna från namninsamlingen kommer nästa vecka att lämnas över till landsbygdsministern efter ytterligare en manifestation vid riksdagen. Kampanjen på T-Centralen är ett samarbete mellan Djurskyddet Sverige, Greenpeace, World Animal Protection Sverige, Djurens Rätt, Svenska Djurskyddsföreningen och Vi Konsumenter.

Text & Foto Katarina Hörlin

Läs mer om utredningen som föreslår indraget beteskrav för kor i lösdriftsstall: Utredningens egna experter kritiska

Vill du läsa mer om kampanjen? Här finns mer information: Jag vill beta.nu

Gällande beteslagstiftning
Kor som används i mjölkproduktionen ska hållas på bete mellan 60 och 120 dygn beroende på var i Sverige korna hålls. Vilken tid på dygnet anges inte i reglerna, utan det kan ske dag eller natt. Korna ska vara ute på betet i minst sex timmar i sträck för att det ska räknas som ett dygn.
Tjurar har ingen lagstadgad rätt till sommarbete.