EU:s medlemsstater och kommissionen beslutade i fredags att godkänna Sveriges ansökan att bli friförklarad från afrikansk svinpest. Formellt återstår att beslutet publiceras i EU-kommissionens officiella tidning, vilket enligt Jordbruksverket förväntas ske inom en vecka.
Nästan ett år efter att det sista vildsvinet med afrikansk svinpest hittades i det drabbade området i Fagersta och Norberg står det nu klart att Sverige blir friförklarat från afrikansk svinpest. I fredags röstades det på PAFF, EU:s stående veterinärkommitté, där alla 27 medlemsstater ingår, om Sverige skulle strykas ur den lista i bilaga I till förordning 2023/594 där alla EU-länder med afrikansk svinpest står med. Förslaget godkändes.
– Det känns fantastiskt! Vi har nått den sista och efterlängtade slutpunkten för svinpestutbrottet i Fagersta. Att vi har blivit friförklarade så snabbt bygger helt på samarbete samt uthållighet i bekämpningsarbetet och hos de som drabbats av åtgärderna, säger Sveriges chefsveterinär Lena Hellqvist Björnerot, på Jordbruksverket i ett pressuttalande, där hon tackar Svenska Jägareförbundet, alla lokala jägare som sökt kadaver, kommunernas samarbetsvilja och alla boende och näringsidkare som följt de restriktioner Jordbruksverket har beslutat.
– Jag vill betona att utan dem hade det inte gått. Tack!
116 vildsvin har smittskyddsavlivats i området och totalt 70 vildsvin har konstaterats vara smittade.
– När utbrottet av ASF konstaterades i Fagersta var det långt ifrån förväntat, inte minst eftersom området hade en relativt liten vildsvinspopulation och geografiskt ligger långt från drabbade områden i vår omvärld. Samtidigt hade vi under längre tid varit förberedda på att sjukdomen skulle kunna nå Sverige, vilket tillsammans med de lokala förutsättningarna i Fagersta gjorde det möjligt att redan från dag ett vidta åtgärder för att bekämpa sjukdomen på ett effektivt sätt, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.
Under en pressträff i eftermiddags fick han frågan vad orsaken till att smittan överhuvudtaget kunde spridas i Sverige var, och han sa att det var den mänskliga faktorn. Kött från ett smittat område hade förts in i Sverige, och lämnats ute så att vildsvin som åt upp det smittades. Men närmare än så vet man inte och kommer förmodligen inte heller att få veta exakt hur det gick till.
– ASF-utbrottet är över i Fagersta – men risken för att vi får in smittan på andra platser i landet består. Myndigheter, näringar och frivilligorganisationer måste fortsätta att samverka för att hålla Sverige fritt, och erfarenheterna från Fagersta kommer hjälpa oss, säger Karl Ståhl i ett pressuttalande.
Dagen efter publiceringen av friförklaringen i EU-kommissionens officiella tidning kommer Jordbruksverket att häva de sista restriktionerna som finns kvar i Fagersta och Norbergs kommuner. Då blir det åter tillåtet att hålla tamgrisar, jaga vildsvin och konsumera köttet i området. Skyltarna kommer att monteras ner inom en vecka och Jordbruksverket startar nedmonteringen av stängslet runt kärnområdet, skriver Jordbruksverket.
Text Katarina Hörlin
Foto Magnus Olsson
Afrikansk svinpestutbrottet i siffor
- 113 miljoner kronor var Jordbruksverkets totala kostnad för att hantera utbrottet under perioden 2023-09-06 – 2024-08-31.
- 102 ansökningar om ersättning har behandlats. 84 är slutreglerade och ersättning om totalt 4 571 716 kronor har betalats ut. De totala ersättningsanspråken uppgår till 34 583 320 kronor.
- 14 928 timmar av sökinsatser har gjorts av omkring 625 jägare.
- 70 vildsvin har smittats och samtliga har hittats inom en diameter av fem kilometer.
- 116 vildsvin har smittskyddsavlivats totalt i kärnområdet och i ytterområdet.
Källa: Jordbruksverket