27 minkföretagare har ansökt om stöd för att avveckla verksamheten

Alla minkföretagare avvecklar frivilligt sina verksamheter.
– Nu slipper tusentals djur födas upp till ett liv där det aldrig finns en möjlighet att få utföra sina naturliga beteenden, säger Åsa Hagelstedt, Djurskyddet Sveriges generalsekreterare.

Ansökningarna för att ta del av regeringens sammanlagda stöd på 180 miljoner kronor till minkföretagare som väljer att helt avveckla sin verksamhet innan 30 juni i år skulle vara inne hos Jordbruksverket 1 april. Tidningen Djurskyddet har tagit del av de 27 ansökningarna, vilket enligt tidningen ATL innefattar samtliga minkföretagare som haft minkproduktion.

Tolv företag finns i Sölvesborg i Blekinge, åtta i Västergötland och övriga sju i Småland, Skåne, Halland, Kalmar län och Kronobergs län. Av ansökningarna, där en del uppgifter är sekretessmarkerade, framgår att företagens senaste årsomsättningar enligt det senast godkända räkenskapsåret varierar från strax över 11 miljoner kronor till 92 218 kronor. De flesta ligger i spannet mellan 3,5 miljoner kronor till runt en miljon.

Antalet sysselsatta årsarbetskrafter i minkuppfödningsföretagen sträcker sig från 6, vilket ett företag hade, till 0,5. De flesta har redovisat en årsarbetskraft. Enligt tidningen ATL har den största minkfarmen haft tillstånd för 7 200 avelshonor och den minsta för 980. Samma källa anger att det max kan röra sig om 3 500 kronor i ersättning per avelshona.

Parallellt med stödet för frivillig avveckling pågår regeringens utredningen om ett förbud mot pälsdjursuppfödning i Sverige. Utredningen ska presenteras i februari 2026.

– Nu slipper tusentals djur födas upp till ett liv där det aldrig finns en möjlighet att få utföra sina naturliga beteenden. Nedläggningen av minkfarmerna är ett viktigt steg i att göra verklighet av djurskyddslagen intentioner, säger Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt.

Text Katarina Hörlin
Foto Anna Lundvall