Hästanläggningsregistret kan avslöja vistelseorten för hotade kvinnor som inte fått sin sekretessmarkering

TEMA REGISTRERADE DJUR. Att leva med en ständig oro för att bli upptäckt och veta att mannen som försöker hitta en inte har goda avsikter – det är verkligheten för många kvinnor. Om kvinnan dessutom har ett djur kan hon vara extra sårbar.

Ett djur kan vara kvinnans enda tröst i ett liv kantat av hot och våld, samtidigt som hot om att skada eller döda djuret ofta används som maktmedel och ett sätt att kontrollera henne. Efter att kvinnan lyckats ta sig ur en sådan relation, blir djuret en hjälp till läkning och återhämtning. Samtidigt kan djurägandet i sig bli en väg till upptäckt, om inte alla vägar som finns att spåra henne täpps till.

I ett akut läge flyttar oftast kvinnan till ett skyddat boende och första åtgärden brukar vara att ansöka om sekretessmarkering hos Skatteverket. När markeringen trätt i kraft meddelas alla myndigheter. Men om kvinnan äger en häst, måste även den flyttas till ett nytt stall och just flytt av hästar är något som ska anmälas till Jordbruksverkets hästanläggningsregister inom en månad.

Sociologen Carin Holmberg är medgrundare av det nationella kunskapscentret Se Sambandet och har genom sitt arbete för våldsutsatta kvinnor lärt sig att läsa mellan raderna och se kopplingar som andra inte reflekterar över. När registret för hästanläggningar skulle införas 2021, insåg hon att detta kunde innebära en fara för hästägande kvinnor att bli hittade.

– Jag är intresserad av luckor som kan leda till att kvinnors hemliga adresser avslöjas och det dök upp i huvudet på mig att det här registret kan ge en möjlighet att spåra upp var kvinnan finns. Det är en offentlig handling och kan därmed begäras ut, berättar Carin Holmberg.

Hon kontaktade Jordbruksverket och undersökte hur de kvinnor som ännu inte hunnit få sin sekretessmarkering skulle agera för att inte hästens vistelseort skulle avslöjas.

– Svaret jag fick var inte tillfredsställande – de verkade lite tagna på sängen av detta och deras enda lösning var att kvinnan skulle flytta hästen en gång i månaden så att den aldrig var i samma stall den tid lagen stipulerar för registrering!

Registrering av hästanläggning infördes hösten 2021 i enlighet med EU-regler som syftar till att ansvariga myndigheter snabbt ska kunna spåra allvarliga smittsamma sjukdomar och arbeta förebyggande kring dem. Alla stall ska registreras och listan över hästar på anläggningen måste vara aktuell, så att det är lätt att se var i landet alla hästar befinner sig.

Syftet med registreringen är bra, men baksidan för just våldsutsatta kvinnor som råkar äga en häst, är offentlighetsprincipen som gör att den som vill veta var en viss häst finns uppstallad kan begära att få ut en handling som visar detta.

Nu skriver vi 2025 och det verkar turligt nog som att det har hänt en del; att Carin Holmbergs påpekanden till Jordbruksverket fått effekt. När Tidningen Djurskyddet kontaktar Jordbruksverket i dag, kommer svaret direkt från handläggaren Sofia Ström på Djurregisterenheten:

– Inga uppgifter om hästanläggningar publiceras av Jordbruksverket. Vi gör alltid en sekretessbedömning i varje enskilt fall om vi kan lämna ut uppgifter eller inte när någon begär att få ut dessa. Personer som upplever hot men som ännu inte fått sekretessmarkering av Skatteverket kan kontakta Jordbruksverket. Vi kan då skydda personens uppgifter i våra register, säger Sofia Ström.

– Det är bra att Jordbruksverket har vaknat. Men det kräver att kvinnan känner till detta och vet inte hon måste aktörerna som ger skydd och stöd ha kunskapen, säger Carin Holmberg

Överlag efterlyser hon en större medvetenhet i samhället om att hot och våld i nära relationer ofta spiller över på de djur som kan finnas i familjen.
– Tyvärr är det lite av ett ”icke-problem”, till exempel tänker sällan polisen i dessa banor när ett djur har tillfogats en skada, säger Carin Holmberg.

Text Ingrid Andersson
Foto iStock

Inom kort publiceras fler artiklar på temat våld mot djur som en del av mäns våld kvinnor.