Så får Frankrikes övergivna katter hjälp

Franska rivieran är känd för att vara ett semesterparadis. Men för hemlösa katter råder en utsatt situation.
− Många överger sina sällskapsdjur alldeles för lättvindigt, säger Stéphanie Fullana vid djurhemmet SPA Dispensaire du Cannet.

En kvarts busstur norr om Cannes, i staden Le Cannet, ligger SPA Dispensaire du Cannet. Det är inhyst i en äldre villa, vars skarpa färger skapar en bjärt kontrast mot de omgivande höghusen. Ett doftande citronträd bidrar med skugga över innergården.

Stéphanie Fullana slår sig ned på en bänk och berättar om katternas situation i Frankrike.
− Den är svår – väldigt många katter är hemlösa. Det finns inga exakta siffror, men runt några miljoner, tror jag.

SPA Dispensaire du Cannet drivs av djurskyddsföreningen La Société Protectrice des Animaux, SPA, som har djurhem över hela Frankrike. Just det här djurhemmet är ett av de få som är kombinerade med en veterinärklinik. Djurägare med sämre ekonomiska förutsättningar kan vända sig hit för att få kostnadsfri hjälp. Verksamheten har fem anställda och fem volontärer.

Karantänen, där katterna tillbringar sina första dagar när de kommer till djurhemmet.

Stéphanie Fullana visar upp rummet som används som karantän. Ett tiotal katter sitter i separata burar. En brun, långhårig katthane vankar av och an i sin bur.
− Rox är väldigt gullig. Han har diarré, men han kommer att bli bra, försäkrar Stéphanie Fullana.

Katterna blir veterinärbesiktigade, vaccinerade, chippade och kastrerade under sin vistelse här. De blir också avmaskade, avlusade samt testade mot de två virusinfektionerna FIV och FeLV. Om de är friska får de flytta upp till det gemensamma utrymmet på ovanvåningen efter några dagar.

Upphittade djur lämnas inte hit, utan till särskilda djurhem som kallas fourrière. Respektive kommun finansierar dem. Ett fourrière behöver uppfylla vissa kriterier för att kunna bli upphandlat. Till exempel vara icke-vinstdrivande och ha en godkänd miljö för djur. Ett fourrière drivs oftast av SPA eller andra djurskyddsföreningar. Personalens uppgift är att försöka hitta en inlämnad katts ägare inom tio dagar. Om de inte lyckas förflyttas katten till andra djurhem, som i sin tur adopterar ut den.

Djurhemmets innergård.

De katter som befinner sig på SPA Dispensaire du Cannet har vanligen lämnats in av sina ägare. Stephanie Fullana blir förvånad över att höra att det inte är brukligt i Sverige. SPA ser det som sin uppgift att ta emot katterna eftersom de annars riskerar att avlivas, omplaceras till olämpliga hem eller släppas ut på gatan. Förklaringen som kattägarna ger är oftast att de inte kan ta hand om katten längre, säger Stéphanie Fullana samtidigt som hon skakar uppgivet på huvudet.

SPA Dispensaire du Cannet ombesörjer ungefär 300 adoptioner per år. Av dem är majoriteten katter, och resten hundar. Intresserade får fylla i en ansökan för adoption.

− Mitt jobb är att hitta hem där katterna respekteras. Jag pratar med den intresserade och försöker förstå hur personen lever, och vilken slags katt den önskar för att kunna göra den perfekta matchningen. Sedan föreslår jag en eller flera katter med olika personligheter som adoptanten får välja mellan.

I genomsnitt stannar katterna en månad innan de omplaceras.  Men de får stanna så länge som de behöver – allt från ett par dagar upp till ett par år. Katter avlivas enbart om de lider, saknar livskvalitet eller om det inte finns någon annan lösning.

I Frankrike har katter samma rättsliga skydd som hundar. Det betyder att ägarna är skyldiga att ta väl hand om dem, ge mat och vatten samt ta dem till veterinären om de lider. Id-märkning med chip eller tatuering är obligatoriskt. Id-numren registreras i ett nationellt register, som bland annat veterinärkliniker och djurhem har tillgång till.

Långt ifrån alla djurägare följer lagen. Därför vill SPA ändra synen på sällskapsdjur.
− Den stora frågan för oss är hur djurägarna lever med sina djur och hur de ser på dem. Vi hoppas att det kommer att förändras. Vi vill att djurägarna ska ta ett större ansvar för sina djur och behandla dem som familjemedlemmar.

Den svartvita katten är förflyttad från ön Korsika, där den levde som hemlös. Main coon-katten lämnades in av sin uppfödare och ett nytt hem väntar redan.

Tusentals kattungar överges varje år i landet. Långt ifrån alla ägare väljer att kastrera sina katter trots att det rekommenderas.
− Det är ett problem som vi fortfarande har i Frankrike, men vi jobbar hårt med att få folk att förstå fördelarna med kastrering. För tio år sedan såg situationen ännu sämre ut.

SPA har många projekt och kampanjer. När vi besöker dem pågår dessutom en omfattande renovering av SPA:s djurhem. Men för SPA Dispensaire du Cannet hägrar en helt ny anläggning, som planeras att byggas i grannstaden Mougnis om två år.

Text & foto Anna Carlehed
Fotnot: Intervjun gjordes 2023.

Detta är La Société Protectrice des Animaux, SPA

SPA bildades 1845 och är en av Frankrikes äldsta och mest välkända djurskyddsföreningar. SPA har 64 djurhem, 700 anställda och 5 000 volontärer. Verksamheten finansieras av arv och donationer. Föreningen arbetar mot exempelvis djurförsök och djurmisshandel, samarbetar med polisen samt utbildar i djurskyddsfrågor. Varje år omplaceras cirka 45 000 djur av SPA. 2022 var 26 024 av dem katter.

Se mer från det franska katthemmet

Klätterträdet är uppskattat av katterna. Det är tillverkat av en kollega till Stéphanie Fullana och står på hjul för att enkelt kunna flyttas mellan olika rum.
 
Katthuset används för att socialisera katter. Om katten är rädd för kontakt när en hand sträcks in kan den smita in i en annan koja via ett hål i väggen. På det viset kan den känna sig gömd fast den fortfarande har en viss kontakt. 
I taket vid den lilla receptionen hänger juldekorationer kvar, som en av djurhemmets volontärer gjorde för några år sedan. Katterna Portos och Moon har numera egna hem.