Älska katten precis som den är

Det finns drygt en miljon katter i Sverige, i var sjätte hushåll finns det åtminstone en. vi många som fascineras av katten, av förståeliga skäl är. De är fantastiska djur, roliga, vackra och smarta. Självständiga, lite gåtfulla, ja, nästan gudalika….eller? Få andra djur tillskriver vi så mycket egenskaper som just katten. Den har fått representera både gud och djävul genom historien, knappast något som gagnat den.

Också idag är det många som tycker att det finns något mystiskt över katten. Men varför? För att vi vet för lite om den?  Faktum är att det finns kunskapsluckor men forskning pågår. Nyligen öppnade Sveriges Lantbruksuniversitet ett kattcenter.  Där ska man inte bara forska utan också samla befintlig kunskap och sprida den till allmänheten, för nya rön måste också nå kattägaren.

Jag har pratat med flera kattexperter som ofta möter ägare som har problem med det sätt som katten beter sig hemma. Katten kanske kissar på fel ställen, eller klöser på favoritfåtöljen. Kattexperterna pratade alla om hur förvånade de var över hur lite många ägare verkar veta om sina missars grundläggande behov. Behov som att jaga, kommunicera med doft och komma undan från andra katter.

För visst är det en utmaning med ett husdjur, som har så mycket av det vilda kvar i sig, samtidig som den behöver en förstående och omhändertagande ägare. Dessutom, som vi alla vet: Alla katter är individer med sina egna personligheter och önskemål för att må bra.

Elsa Frizell

E-post: