Minkar, smittspridning och hopp om ett nytt ljusare år

Ett konstigt år är till ända. Den 11 mars 2020 förändrades världen och är sig ännu inte lik. Då slog WHO fast att covid-19 var en pandemi. 71 554 018 människor i världen har insjuknat i covid-19 från december 2019 till vecka 50 2020 enligt ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control, varav 367 120 människor i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens uppgifter i december.

Djuren har drabbats. I Danmark har alla minkar avlivats i förtid efter att muterat virus, cluster 5, spridits mellan människor och minkar. Även avelsdjuren avlivades och de kommer inte att kunna bygga upp en ny minknäring på flera år, under hela 2021 är det inte tillåtet att föda upp mink i Danmark.

Svenska minkar som bar på det nya coronaviruset återfanns på 13 minkfarmer i Blekinge under hösten. Företrädare för minknäringen betonade att det inte var den muterade varianten och i DN (den 20 december) kan vi läsa att ”danska minkfarmare hört av sig om möjligheterna att starta upp verksamhet i Sverige istället, bekräftar Svensk mink för DN” i artikeln ”Kris för en lyxindustri – eller början på en ny pandemi” av Malena Johansson, Marianne Björklund, Lisa Mattisson och Joel Danell.

I november avlivades de svenska minkarna, som planerat, för att deras pälsar skulle tas av och säljas. De djur som används inom aveln behålls och i slutet av februari och början av mars ska de paras om det ska bli nya kullar svenska minkar inom pälsdjursuppfödningen. Vi fortsätter följa händelsutvecklingen när vi är tillbaka en bit in i januari. Vill du få en bakgrund, läs gärna höstens artiklar i Tidningen Djurskyddet: Smitta har konstaterats på 13 svenska minkgårdar – Danmark fullföljer avlivningarna.

Två temanummer har under 2020 ägnats åt pandemin och djurskyddet. Läs dem gärna här:

2020 fyllde Tidningen Djurskyddet 130 år. Några sidor ur det allra första numret, utgivet 1890, av Djurvännernas Tidning som titeln var då finns att läsa här på webbtidningen: 130 år av djurskyddsjournalistik 2021 års första nummer kommer i slutet av mars. Då granskar vi villkoren för de djur som används i djurförsök.

Var rädda om er, var rädda om djuren och gott nytt ljusare år!

Katarina

 

Katarina Hörlin

Redaktör, Tidningen Djurskyddet
E-post: