Så ger du djuren en skön och säker sommar

Sommaren är en härlig tid. Har du tur att njuta av den tillsammans med ett djur är du lyckligt lottad. Men faran kan vara framme i skog och på strand. Här kommer några tips på vägen. 
Skön sommar!

Få saker går upp mot att se sin hund bada en varm sommardag. Ha för vana att kontrollera stranden så att det inte ligger krossat glas eller annat hunden kan skära tassarna på.

Håll även ett öga på algblommningen. Den brukar starta i juli. De blågröna algernas toxiner släpps ut när algen blommar och vattnet blir blågrönbrunt. Låt aldrig hundar närma sig vatten där du misstänker algblomning. Oro, darrighet, diarré, svaghet och kramper är symptomen om hunden får i eller på sig vatten med giftiga toxiner. Åk direkt till veterinär. Håll koll på algblomningen via SMHI:s sajt: här

Varje år bits 2 000 hundar och många katter av huggorm i Sverige. 30 procent av betten är utan giftinjektion. Enligt djursjukvårdskedjan Evidensia blir hundar oftast bitna i nos, huvud och ben. Katter i tassarna.

Kontakta alltid veterinär om ditt djur blivit bitet och håll det stilla medan ni tar er dit. Ju mindre hunden rör sig desto mindre risk att giftet sprids. Oftast ordinerar veterinären vila, men kan ibland behöva ge vård. Fyra procent av alla hundar som blir bitna av huggorm avlider. Åk alltid direkt till veterinär.

Vårt sista råd har ni säkert hört förr, men kan inte upprepas nog: Lämna aldrig hunden eller något annat djur ensam i bilen. En sommardag kan det bli bastutemperaturer därinne på mycket kort tid.

Text Katarina Hörlin
Foto Linda Bing

Fler sommarfaror och hur de undviks
Här finns mer råd från tidigare nummer av Tidningen Djurskyddet:

8 sommarfaror för hund och katt

Så räddar du hunden och katten från sommarfarorna