Så enkelt gör du julen mer djurvänlig

Jul jul, ljuvliga jul. Gör den till en strålande högtid för alla djur, tama som vilda. Här är tipsen! I år med lite extra fiskfokus. 

Tiden rusar. Är du ledig i jul så passa på att tillbringa mycket tid tillsammans med djur om du har tur nog att ha djur i din närhet. Får du gäster eller ska du resa bort med ditt sällskapsdjur? Skapa en skyddad plats under ett bord eller invid din stol åt din fyrbenta vän.
Berätta gärna för alla ivriga godhjärtade människor som kanske vill klappa att djur kan behöva lugn och ro när något nytt sker och att det bästa är att låta hunden, katten, marsvinet, kaninen, fågeln närma sig självmant när hon eller han är redo.

JULBORDSPECIAL

AVSTÅ HELT FRÅN ÅL

Ål. Foto: Michael Pereckas, Flickr

Köp inte ål. Den uppmaningen kommer från WWF, Världsnaturfonden. Dagarna innan jul fattade EU-kommissionen beslutet att nästa år införa ett tre månader långt förbud för allt ålfiske i EU:s vatten. Förbudet gäller alla åldrar och storlekar på ålar. Sverige har varit pådrivande och till TT kommenterar landsbygdsministern:
– Det här är ett rejält steg i rätt riktning, säger Sven-Erik Bucht.

Ålen är en av de mest mytomspunna fiskar som finns. Den kan bli mer än 100 år gammal, den äldsta sägs ha blivit 155 år och funnits i Brantevik. Nu är den akut utrotningshotad och har varit det länge. De främsta skälen är ändrad oceancirkulation, överfiske och miljögifter. Sedan 1970-talet har den europeiska ålen minskat med 90 procent. All ål föds i frihet.
– Odlad ål är ung vildfångad ål som sätts i fångenskap och matas för att växa sig stor. Den kommer från samma hotade bestånd. Ingen ål kan föröka sig i fångenskap, säger Karin Glaumann, fiskexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

Den europeiska ålens ungar kläcks i Sargassohavet. Redan färden dit har förbryllat forskare i alla tider: Hur hittar ålarna dit? Varför måste de simma till just denna plats? Men nu vet vi i alla fall att om vi inte ska förlora denna fisk för all framtid så ska den inte fiskas. Finns inte efterfrågan så behöver den inte smugglas, vilket sker med 350 miljoner ålar varje år, från Europa till främst Asien, enligt Europol, skriver GP.

LUSANGREPP – ETT AV FLERA HOT MOT LAX

Lax. Foto: iStockphoto.

För många människor har lax blivit en klassiker på julbordet. Stor del av den lax som säljs i Sverige importeras från Norge och i fjol köptes lax för mer än 30 miljarder därifrån. Men. Den norska laxen som föds upp i odlingar kan, liksom andra länders lax i odlingar, vara utsatt för stora djurskyddsproblem. Veterinärer och andra experter har länge varnat för problemen.

Lusangrepp, svamp och andra sjukdomar drabbar laxarna. Branschen har själv uppgett, enligt Natursidan.se, att det dog 53 miljoner laxar i norska odlingskassar under 2017. I höstas dömdes en svensk filmare till dagsböter för att ha varit för nära odlingarna när han skulle dokumentera hur fiskarna såg ut. Risken är att angrepp av exempelvis lus också drabbar vilda laxar när de som hålls i odlingar rymmer.

Dödligheten för den norska laxen är cirka 20 procent. Dessutom används så kallade putsarfiskar för att få bort laxlusen och dessa har en extremt dålig välfärd. Putsarfiskarna blir väldigt sjuka och närmar sig 100 procentig dödlighet.

ENORMA MÄNGDER SILL FISKAS


Sill, illustration av Wilhelm von Wright.

Olika former av inlagd sill inleder ofta julens måltider. Sill och strömming är samma art, den större sillen finns på västkusten och strömming på nordostkusten. Alla glänser de i sina silverfjäll och simmar på öppet vattnet i stora stim. Stimmen rör sig både uppe vid ytan och nere i djupen, så långt ner som i mörkret på 250 meter kan de glida fram. Vanligaste sätten att fånga dessa stim är genom trål, snörpvad och garn.

– Fisket på sill och strömming är bra på så sätt att det mesta vi äter kommer från livskraftiga bestånd. Hur fiskarna upplever själva infångande, landandet och avlivningen ska jag dock låta vara osagt och sett till antalet individer så är det väldigt många små djur som det handlar om, säger Albin Gräns, forskare vid SLU.

Det går också fint att göra olika sillrätter utan sill. Många utesluter helt enkelt sillen i Sillsalladen och får en härlig rödbetssallad och vegetarianer gör goda sillinläggningar med förvälld aubergine istället för sill.

VÄLJ GRISAR SOM FÅTT BÖKA UTOMHUS

Glad utegris. Foto: Emma Brunberg

Förra året såldes 600 gram julskinka per person i landet, enligt organisationen Svenskt  Kött. Tänker du äta skinka och vill du samtidigt stötta uppfödare som låtit sina grisar ha haft ett liv där de fått utöva sina naturliga beteende, genom att böka i marken, beta gräs, bygga bo av halm och vara utomhus? Välj då att endast köpa från ställen där detta kan garanteras. Två sajter som samlar adresser till gårdar som hållit sina grisar på detta sätt är Trynet på jorden och Gårdsnära. Det finns säkert flera andra, sök dig fram och se sammanställningarna som en utgångspunkt: Hör alltid av dig själv till gården och ställ de frågor du vill ha svar på innan du bestämmer dig!
Här är sajterna:
Trynet på jorden
Gårdsnära

Sugen på att avstå kött? Göra din egen rotselleriskinka? Julkorv utan kött? Det funkar fint och kan bli utsökt. Sök egna recept eller följ de här: Vegansk julskinka och Hemgjord vegetarisk korv

BJUD DE VILDA DJUREN OCH FÅGLARNA PÅ JULBORD

De vilda fåglarna och djuren kan behöva en extra gåva hela vintern i form av föda. Servera fåglarna fröer, ge ekorren nötter och rådjuren äpplen. Fler tips finns via länk längst ner på sidan.

SÅ DJURSÄKRAR DU DITT JULHEM

Katt i julfönster. Foto Anders Johansson

? Se till att hunden inte får i sig choklad, ämnet teobromin förgiftar dem.
?Lök är giftig för hundar. Tänk på att det ofta finns i Janssons frestelse och i köttbullar.
? Ta bort paketsnören innan katten äter upp dem. Varje år opereras 400 katter som fått i
sig främmande föremål.
? Ställ undan järnek och liljor som är giftiga för katter.
? Russin är också farligt hunden.
? Var vaksam på levande ljus – de kan sätta eld på hund- och kattsvansar.

Ta del av fler tidlösa juldjurtips från Tidningen Djurskyddet här:
Gör julen till en god tid för djuren

GOD JUL! 

Text Katarina Hörlin
Foto iStockphoto, Emma Brunberg, Michael Pereckas, Flickr, illustration Wilhelm von Wright, Havs- och vattenmyndigheten, och Anders Johansson.
Källor
ÅLTIPS: GP, Världsnaturfonden, WWF Två av tre fiskbutiker säljer hotad ål 
LAXTIPS: Natursidan.se Böter för svensk filmare  och Emma Brunberg, sakkunnig Djurskyddet Sverige.
SILLTIPS: Forskare Albin Gräns, SLU, tidskriften Sveriges Naturs artikel SOS – Varning för sill, Lisas Mat Blogspot, Sillsallad utan sill , tidningen Metromodes recept: Vegetarisk sill på aubergine
GRISTIPS: Emma Brunberg, sakkunnig Djurskyddet Sverige, Trynet på jorden, Gårdsnära, WWF:s Köttguide