Gör julen till en god tid för djuren

Julen kan vara härlig för stora och små djur. Men bland fröjderna finns faror. Här kommer handfasta tips på hur du kan skapa en djurvänlig jul.

Många hussar och mattar får lite extra ledig tid under julhelgerna. Ge den till djuren. Långa promenader, korta lekar eller bara en stillsam stund i soffan: få saker går upp mot en stund tillsammans. Att hunden är människans bästa vän är länge känt, men för snart ett år sedan slog en forskargrupp vid universitetet i Linköping fast att också hunden blir lugnare av att få leka med sin matte eller husse.

– Det visade sig att det inte krävs mycket, några korta stunder kan få stora positiva effekter för hundens välbefinnande, sa beteendebiolog Lina Roth, vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande. Läs gärna mer om undersökningen här: Lek och belöning gör hunden lugn

Motionera hellre än mata
Vill du ge din hund en verkligt viktig julklapp som räcker länge, ge den motion. Cirka 40 procent av hundarna och 25 procent av katterna i landet är överviktiga, enligt länsstyrelsen. Den bästa present du kan ge ditt djur är att se till att behovet av aktivitet fylls.

Om kölden är hård: ta en kortare runda. Ett riktmärke är att så länge hunden rör sig, rullar sig och springer i snön har den det bra. Skulle den börja halta, darra eller skaka måste du genast ta in den. Kontrollera så att trampdynorna är okej, smörj gärna in med vax och salvor. Är du orolig för att hunden blivit för kall: kontakta veterinär.

Close-up - Dachshund Puppy playing in the snow
Lämna inte hunden fastbunden
Låt inte hunden stillasittande vänta för länge på dig. Bind inte fast din vän vid en stolpe i snön medan du julhandlar. Läs gärna mer här: ”Lämna mig inte fastbunden

Julens fröjder – kan snabbt bli faror
Julen är ischokladens, de doftande blommornas och de glittrande pyntens tid. Ljuvligt för människor farligt för djur. Varje år måste cirka 400 katter operera ut främmande föremål ur sina magar och tarmar, enligt försäkringsbolaget Agrias statistik. Julgransglitter och presentsnören är vanliga föremål under julhelgerna. Ha för vana att alltid städa bort pyntet.

Choklad är farligt för hund
All choklad leder inte till katastrof men var försiktig. Ju mörkare desto skadligare för hunden. Det är ämnet teobromin som ställer till det. Symptomen kommer inom fyra till tjugofyra timmar och kan gestalta sig i buksmärtor, skakningar och ökad salivering.  Läs mer på Giftinformation

Skydda katten från liljor
Amaryllis, hyacinter och julrosor – blommor har en central roll under julen. Men för katten kan ett bett på mistel, järnek eller vissa sorters liljor vara förödande. Njurskador kan uppstå och i vissa fall har det hänt att katten avlidit, enligt Agria, som listat vilka växter som är giftiga för katter. Här är den: giftiga växter.

katt-jul-paket_full
Städa alltid undan pynt och presentsnören så att katten inte råkar äta upp det. Foto: iStockphoto.

Väldigt läckra vegorecept
För varje år blir de vegetariska alternativen alltfler. Listan på goda alternativ är lång. Fina recept finns såväl i specialtidningar som hos de stora livsmedelskedjorna. Här är några tips: Vegansk sill gjord på aubergine, sillsallad utan sill, vegetarisk Janssons frestelse, julskinka gjord på rotselleri och grönkålssallader.

Ta reda på hur djuren haft det
Vill du ha kött på julbordet så rekommenderar vi dig att först titta i Världsnaturfondens, WWF:s, Köttguiden 2016. Här finns många bra tips på hur äta mindre men bättre kött.

Kanske finns det någon bonde i närheten av där du bor som säljer närproducerad julskinka på gården? Be att få se hur grisarna har det. Har de möjlighet att röra sig, böka och vara ute?

Ställ krav
Fårskinnstofflor, ullmössor och mjuka halsdukar är populära julklappar. Men var alltid vaksam när du köper djurbaserade produkter. Fråga producenten om var produkterna kommer ifrån. Hur produceras de? Hur tillvaratas djurens välfärd? Kan producenten inte svara: avstå köp.

Winter Feed

Läs mer om varför du ska se upp när det gäller produkter av dun och ull här: Låt tomten komma med djurvänliga klappar.

Glöm inte de vilda djuren
Hjälp gärna fåglar, ekorrar, rådjur och alla de andra vilda djuren att hitta föda i vinter. Tänk på att hålla rent kring matplatsen, ge inte salta frön till fåglar och ställ gärna ut vatten. Fler tips finns här: Julklappar till de vilda djuren

Text: Katarina Hörlin.
Foto: Anders Johansson och iStockphoto
Källor: Länsstyrelsen, Emma Brunberg, Pontus Ljunghill, WWF:s Köttguiden, Agria.

Fler tidlösa djurjultips från Tidningen Djurskyddet
Här är fler tips på hur du ger hunden och katten en säker jul.
Tänk på djuren i jul 
Djurvänliga klappar i juletid

cute little labrador puppy sleeping on a christmas present over white background