Så påverkar pandemin Europas ideella djurskyddsarbete

Det nya coronaviruset sveper över världen. Olika länder inför olika restriktioner för att hindra smittspridningen. Tidningen Djurskyddet har frågat några djurskyddsorganisationer i Europa hur restriktionerna påverkar deras arbete för djuren. Här kommer tre ögonblicksbilder från Norge, Italien och Storbritannien. 


STORBRITANNIEN. Amy Ockelford, presschef på RSPCA, Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals.

Vilka restriktioner råder just nu (7 april 2020) för att hindra smittspridningen i Storbritannien?
– Vi i Storbritannien har karantän sedan 23 mars. Premiärminister Boris Johnson har beordrat människor att stanna hemma utom för matinköp, motion och nödvändiga resor för att arbeta eller ta hand om någon.

Hur har djurskyddsarbetet påverkats av dessa restriktioner?
– Mycket har stoppats eftersom alla stora välgörenhetsorganisationer och adoptionscenter har pausats för att följa regeringens restriktioner. På RSPCA har våra djurräddare, veterinärer och vårdpersonal utsetts till nyckelpersoner. Det betyder att vi kan fortsätta rädda djur och hjälpa till i nödsituationer. Våra djurcenter har stängt för allmänheten och vi har avbrutit all omplacering – vilket innebär att våra center är fulla, men vi räddar fortfarande djur i nöd – och våra djursjukhus tar bara hand om akuta fall. Mycket av våra insamlingsaktiviteter, till exempel evenemang, har också stoppats vilket är ett hårt slag för vår ekonomi.

Stämmer det att det är förbjudet att åka till katthem i Storbritannien och hämta en katt för adoption? 
– Ja, alla större organisationer har pausat omplaceringar av djur för att följa regeringens krav på social distansering.

Vilka konsekvenser får det för katthemmen?
– Våra center är fulla av djur som väntar på nya hem och att vi fortfarande tar in nya djur, utan att egentligen ha plats för dem. Det har en enorm ekonomisk påverkan för oss.

Vilka är de vanligaste frågorna er organisation får just nu?
– Vi blir ofta frågade om sällskapsdjur kan bära på Covid-19, och hur man ska se till att djurens behov tillfredställs under karantän. På vår webbplats samlar vi alla råd till sällskapsdjursägare: Coronavirus

Vilka är de viktigaste råden ni kan ge de som vill stötta djurskyddsarbetet i Storbritannien?
– Vi uppmanar människor att inte få panik. Sällskapsdjur tycks inte bära smitta eller bli sjuka från Covid-19, så vi uppmanar djurägare att inte överge sina djur. Vi vill också uppmuntra alla som har råd att donera att göra det, så att RSPCA kan fortsätta sitt viktiga arbete – att vårda och rädda djur samt att granska djurplågeri – under den här svåra tiden.

See the source image

ITALIEN. Claudio Pomo, utvecklingschef på Essere Animali, som arbetar för djurs rättigheter i livsmedelsindustrin.

Vilka restriktioner råder just nu (8 april 2020) för att hindra smittspridningen i Italien?
– Vi är fullständigt isolerade i våra hem. Karantänen kommer troligen pågå fram till slutet av april, och inga stora publika evenemang kommer kunna hållas i månader framöver.

Hur påverkas djurskyddsarbetet av dessa restriktioner?
– Inga demonstrationer, inga marknadsbås eller gatuevenemang, ingen uppsökande verksamhet, inga insamlingar, inga festivaler, inget utrymme för politiska lobbykampanjer, ingen möjlighet att göra utredningar, inga företagskampanjer… Ja, allt har stannat av.

Hur har arbetet för att hjälpa hemlösa katter påverkats i Italien?
– Vi arbetar inte med just den frågan, men jag tror inte det arbetet påverkas så mycket. Det är lagligt att hjälpa hemlösa djur och många organisationer fortsätter att göra ett fantastiskt jobb.

Vilka är de vanligaste frågorna er organisation får just nu?
– Det skiljer sig inte så mycket från tidigare. Andra organisationer får frågor om vilda djur och situationen för hemlösa djur. Vi försöker använda den här tiden till att berätta om varför industriell djurhållning är en hälsorisk, också för människor, och vilken roll den har i många pandemier.

Ni avslöjade nyligen den fruktansvärda behandlingen av lamm på Sardinien (där bland annat inte tillräckligt bedövade djur vaknade upp innan avblodningen, reds. anm) – vilka reaktioner har ert avslöjande fått och vad kommer coronakrisen att innebära för dessa lamm?
– Videon fick mycket uppmärksamhet och nådde 1,2 miljoner tittare på Facebook. Vi kunde inte sända i tv och fick inte så mycket mediauppmärksamhet, men det fungerade bra ändå. Den nuvarande krisen kommer definitivt att sänka konsumtionen av lamm i påsk. Om inte annat för att familjer inte kan träffas för stora festmåltider eller den typiska påskdagsgrillningen.

See the source image

NORGE. Annette Bjørndalen Søreide, kommunikationsrådgivare, Dyrebeskyttelsen Norge, en rikstäckande djurskyddsorganisation med 27 lokalföreningar, som sedan 1859 arbetat för att djur ska behandlas med respekt och medkänsla.

Vilka restriktioner råder just nu i Norge för att hindra smittspridningen av covid-19?
Norge införde strikta åtgärder mot spridningen av covid-19 den 12 mars, som kommer att fortsätta fram till påsk i första hand. I morgon (onsdag 8 april) meddelas vi om åtgärderna kommer att fortsätta, lättas eller skärpas. Det finns en lång lista över begränsningar, som att förbjuda sammankomster för fler än fem personer utomhus, hålla ett avstånd på två meter från varandra, arbeta hemifrån på de arbetsplatser där det är möjligt och att stänga skolor, förskolor och företag där människor har nära fysisk kontakt med besökarna, som frisörer, sjukgymnaster och liknande.

Hur har ert djurskyddsarbete påverkats av dessa restriktioner?
Dyrebeskyttelsen Norges arbete påverkas också av dessa åtgärder, men vi arbetar så mycket vi kan för att få hjulen att rulla. Vi på kansliet arbetar hemifrån för att undvika resor och kontakt med andra. Våra frivilliga i våra 27 lokala avdelningar gör sitt bästa för att hjälpa hemlösa djur så normalt som möjligt. Vi har hundratals frivilliga runt om i Norge som gör ett fantastiskt jobb med att hjälpa djur i nöd och samtidigt följa myndigheternas ansträngningar för att förhindra spridning av infektionen.

Har enligt er mening hemlösa katter, eller arbetet för att hjälpa hemlösa katter, påverkats i Norge?
– Det rådande läget påverkar alla delar av samhället, men vi försöker få arbetet med hemlösa djur att fortsätta som normalt. Även om vi befinner oss i en pågående pandemi kommer djuren att fortsätta att få den hjälp de behöver. Vi upplever en uppgång i antal människor som vill adoptera djur eller vara jourhem. Vi ser att många som nu är hemma känner att det kan vara en bra tid att lära känna ett djur. Många som hade planerat att  tillbringa sommarsemestern med ett nytt djur väljer att adoptera nu istället. Men vi har tydliga krav på dem som vill adoptera ett hemlöst djur och är noga med att påpeka att med ett djur följer väldigt många års skyldigheter, för att undvika fall där människor får djur eftersom de är uttråkade i karantän och inte längre vill ha djuret när samhället öppnas igen.

Har ni märkt att djurhem fått minska bemanningen eller på andra sätt drabbats?
– Vi tycker att våra lokala avdelningar är oerhört bra på att fortsätta arbetet för de hemlösa djuren, trots de allvarliga begränsningarna. De har infört många bra åtgärder för att förhindra smittspridning, till exempel att stänga hjälpcentra för besök från allmänheten. De genomför fortfarande adoptioner, men ett antal åtgärder, som exempelvis intervjuer med potentiella adoptionshem, görs nu via video och telefon, snarare än fysiska möten innan det sker ett säkert överlämnande av djuret.

Som jag förstår det arbetar ni i Dyrebeskyttelsen Norge också för minska missförstånden kring djur och corona, alltså sammanblandningar om att den stora gruppen Coronavirus som många djur kan ha och inte alls har att göra med pandemin skulle vara detsamma som covid-19. Hur går det arbetet?
– Vi är mycket uppmärksamma så att medierna inte bidrar till att haussa upp situationen i onödan och vi vill undvika att allmänheten blir rädd för sina sällskapsdjur och riskera att djuren får en sämre välfärd under denna period. Vi rekommenderar alla att hålla sig till vad myndigheterna, Folkhälsoinstitutet och Veterinärinstitutet, säger. Vi delar ständigt  information från myndigheterna på sociala medier och var också ganska snabbt ute med en artikel om hur  allmänheten ska förhålla sig till sina djur under denna period: Information beträffande djur-care i dessa coranatider
– Det har varit många frågor från människor som tror att Felint Coronavirus (FcoV) och covid-19 är samma sjukdom eller är rädda för att smittas av covid-19 från sin hund eller katt. Tyvärr har det funnits ett antal vilseledande nyheter om katter som har diagnosticerats med covid-19-infektion, men tillräckliga studier har inte gjorts för att kunna visa att det finns någon verklig fara. Norska veterinärinstitutet ser den teoretiska risken för infektion från hundar och katter som mycket liten. Tills den här situationen förändras är detta vad vi rekommenderar allmänheten att utgå från: Veterinärinstitutet svar om ”Koronavirus i Norge”

Text Anna Thulin & Katarina Hörlin
Foto iStock

Fotnot: Fler ögonblicksbilder från Europas djurskyddsorganisationer kommer efter påsk. Läs mer om svenska myndigheters råd här: Vad händer med mitt djur om jag smittas?