Vad händer med mina djur om jag smittas av corona? Här är svaren

Inget tyder i dag på att husdjur kan sprida smitta eller bli sjuka av det nya coronaviruset, SARS-CoV-2, nu benämnd covid-19, som spridits från Kina. De typer av coronavirus som djur i Sverige bär på orsakar normalt inte heller sjukdom hos människor. Det skriver SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt på sin hemsida.

Under den senaste veckan har oroliga djurägare hört av sig både till organisationen Djurskyddet Sverige och redaktionen för Tidningen Djurskyddet med frågor om hur det pågående coronavirusutbrottet påverkar sällskapsdjur. Många undrar också vad den som lever ensam med sin hund eller katt ska göra om hon/han själv blir smittad. Såhär svarar experterna.

”Även om det i dagsläget inte finns något som tyder på att husdjur kan bli sjuka av det nya coronaviruset så bör personer som är smittade undvika nära kontakt med sina husdjur, på samma sätt som de bör begränsa kontakten med andra människor. Grundläggande åtgärder för att motverka smittspridning beskrivs på Folkhälsomyndighetens webbplats” skriver SVA på sin hemsida.

Vad gör jag med mitt sällskapsdjur om jag misstänker att jag är sjuk och måste lämna mitt djur för att söka vård på sjukhus? – Hjälp varandra! I första hand bör du själv i förväg ha en beredskap för oväntade situationer. Till exempel ha vidtalat närstående, grannar eller ett pensionat att ta hand om djuret i händelse av sjukdom. Tänk på att du inte ska uppsöka vårdcentral eller akutmottagning om du misstänker att du har Covid-19-infektion utan du ska ringa till 1177. Om du blir inlagd för att du blivit väldigt sjuk i Covid-19 och någon annan ska ta hand om ditt djur, så kan det vara bra att tvätta koppel, halsband med mera i maskin i 60 grader, och diska matskålar om du hanterat detta under tiden du haft symptom, svarar Elisabeth Schöning, enhetschef Veterinärenheten vid Länsstyrelsen Uppsala län.

Vad säger jag till de som brukar passa mina djur om de inte vågar ta hand om mitt djur eftersom de är rädda att bli smittade om jag som ägare har blivit smittad av corona?

– Be dem ringa 113 13 där man kan få råd om man har frågor kring corona. För information om smittöverföring mellan djur-människa hänvisas även till SVA som är expertmyndighet, svarar Elisabeth Schöning.

Har du några andra generella tips att ge djurägare som är bra att tänka på om jag som ägare blir sjuk?

– Se svaret ovan om beredskap. Avtala med personer i din närhet som du litar på att ha hand om ditt djur om du blir sjuk, erbjud dig att ta hand om dina närstående, vänner och grannars djur i händelse av deras sjukdom, svarar Elisabeth Schöning.

Text Katarina Hörlin
Foto iStock

Läs mer om djur och corona

För fler svar från expertmyndigheten SVA kring djur och coronaviruset, besök deras hemsida: Det nya coronaviruset är en folkhälsofråga

Följ råden kring coronaviruset och utvecklingen på Folkhälsomyndighetens hemsida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/

Om jag blir sjuk
Ladda ner Länsstyrelsen i Stockholms broschyr med råd här: Vad händer med mina djur när jag blir sjuk 

Var beredd om du skulle drabbas av mer akut sjukdom. Fyll i Djurskyddet Sveriges kontaktkort till djurägare och bär alltid det med dig. Skriv ut genom att klicka på kortet: