”Vi måste hålla oss friska för att ta hand om katterna ordentligt”

Inställda evenemang. Oro för ekonomin. Fullt i djurhemmet. Så har vissa ideella djurskyddsföreningar det denna vår. Andra omplacerar fler katter än någonsin. Tidningen Djurskyddet har frågat föreningar från Landskrona i syd till Skellefteå i nord hur arbetet går. 

Restriktionerna för att hindra smittspridningen av det nya coronaviruset märks hos de svenska djurskyddsföreningarna.
– Vår förening har fått göra uppehåll med omplaceringar av hemlösa katter eftersom vi inte kan ta emot några besökare som kan bekanta sig med våra katter. I vanliga fall åker vi alltid ut till de tänkta nya hemmen och gör omplaceringen där, men det går inte i dag. De katter som söker nya hem bor kvar hos oss tills det blir bättre tider, berättar Ewa-Britt Gerhardsson, Djurskyddet Ådalen.

Hos Djurskyddet Bill & Bull i Söderhamn råder just nu en oro över ekonomin.
– Vi har beslutat att hålla katthemmet och vår loppis stängt. Katthemmet tar numera endast emot bokade besök. Då loppisen är vår största inkomstkälla så känner vi en oro över hur vi ska klara den ekonomiska biten, vi vill inte behöva neka katter hjälp. Just nu håller vi på att jobba fram lösningar för att försöka få in mer gåvor men även att kunna sälja våra loppisprylar utan att ha själva lokalen öppen, berättar Mari Ekengren.

Hör färre av sig för att adoptera katter?– Nej, det har snarare varit fler. Nu när många jobbar hemifrån eller håller sig hemma så är det ett bra tillfälle att ta emot en ny familjemedlem som man kan spendera sin tid med.

Finns det något du skulle vilja uppmana de som vill hjälpa?
– Att fortsätta stödja sitt lokala katthem, skänk en slant eller hör av er och kolla om extra hjälp behövs, om man inte kan hjälpa till på plats kanske det finns något man kan hjälpa till med på hemmaplan? tipsar Mari Ekengren.

Djurskyddet Bohusläns ordförande Jeanette Holmén berättar att de är betydligt färre nu som håller djurhemmets verksamhet igång.
– Vi har volontärer som inte kan komma hit då de tillhör riskgrupper eller har arbeten som gör att de är extra utsatta för smittorisk. Vi är därför få som försöker hålla verksamheten flytande, vilket gör att allt tar längre tid än vanligt. Vi är restriktiva med att göra hembesök nu, vi gör alltid hembesök innan vi godkänner för adoption och vi tar inte emot oanmälda besök, säger Jeanette Holmén.

Föreningen har haft en tillfällig ökning av förfrågningar på kattungar.
– Många tycker att de har gott om tid att vara hemma nu. Vi har också fått fler förfrågningar från personer i riskgrupp om vi kan hjälpa dem med deras katter om det skulle hända dem något.

Finns det något du skulle vilja uppmana de som läser detta?
– Om man är i riskgrupp och har husdjur att se till att man informerar grannar, vänner, hyresvärd, eventuellt hemtjänst om att man har husdjur och att det finns lättåtkomliga kontaktuppgifter till hands till person som kan ta hand om djuret om man skulle hamna på sjukhus. Ha i åtanke att alla på ett eller annat sätt påverkas av covid-19 så att vi alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Jeanette Holmén.

Fler önskar ta emot katter denna vår

Från skånska Landskrona ger Hanny Rosendahl trots allt hoppfulla svar:
– Restriktionerna har konstigt nog påverkat oss positivt då fler än någonsin söker katter nu. För första gången har vi brist på katter i förhållande till förfrågningarna.

Jourhem är dock lika svårt som tidigare att hitta.
– De flesta av våra jourkatter hittar snabbt hem så vi vill inte att jourhemmen ska känna sig oroliga för att katterna fastnar hos dem i jourhemmen. Vi har stort förtroende hos våra följare och katterna hittar snabbt nya hem. Äldre katter kan ta längre tid men med Fonus hjälp har även våra långliggare fått hem, vilket vi är så glada för, säger hon.

Hjälpen från Fonus, som Hanny Rosendahl nämner, syftar på den reklamfilm som sänts i tv där djuränklingar, alltså djur vars hussar och mattar gått bort, söker nya hem.

Inställda aktiviteter och endast förbokade besök, men också fortbildning i etologi – så ser verkligheten hos Djurskyddet Kalmar ut just nu.
– Vi har fått ställa in två större aktiviteter som drar väldigt mycket besökare vilket gör att vi går miste om en del pengar, berättar Camilla Henningsson.
– Sedan har vi valt att stänga vårt Öppet hus, som alltid är onsdagar 14-17 med drop-in-tider. Där har vi många besökare som kommer för att titta lite på katterna och lämna lite mat. Någon som adopterat en katt kan komma förbi, visa en bild och berätta om den.

Föreningen tar för tillfället endast emot förbokade besök och då enbart av de som verkligen bestämt sig för att adoptera en katt.
– Vi tar dem på pulsen innan vi bokar in ett besök, för att se vad det är för ny familjemedlem de vill ha. Söker de en kattunge och vi inte har några inne så skriver vi upp dem på en lista, istället för att de kommer hit. Vi har många som vill adoptera katt just nu, det kan kanske till och med vara en ökning faktiskt.

Just nu passar Djurskyddet Kalmar på att måla om hela djurhemmet, snygga till burarna och se över berikningen/aktiveringen hos katterna.
– Jag och en person ur styrelsen läser på distans en kurs för etologen Therese Lilliesköld. Det passade bra nu att uppdatera sig och lära sig lite nytt, säger Camilla Henningsson.

Har du något råd till dem som vill stötta ett djurhem?
– Nu när det är svåra tider för djurhemmen så kan man ju hjälpa till och skänka saker. Vi behöver alltid pellets och sand till kattlådorna, hushållspapper, rengöringsmedel. Man kan även bli fadder, medlem eller bara skänka en gåva.

Inte heller Fiahemmet, som drivs av Djurskyddet Norrköping tar emot drop-in-besök nu. ”Mot bakgrund av den allmänna spridningen av coronaviruset är Fiahemmet tillsvidare stängt för spontana besökare. Är du intresserad av att köpa en katt eller har andra ärenden är du välkommen att förboka ett besök” skriver de på sin hemsida.
– Under den här perioden har vi bara tidsbokade besök och då bara ett besök per halvtimme. Dessa besök kan ske alla dagar kl 16-19 samt även 10-12 på lördagar och söndagar. Anledningen är att vi inte vill ha många besökare på en och samma gång. Vi måste hålla oss friska så vi kan ta hand om katterna ordentligt. Det har fungerat bra med tidsbokningen. Självklart är också hygienen extra noggrann även om vi alltid är noggranna med den, säger Lotta Nilsson, sekreterare i Djurskyddet Fiahemmet Norrköping.

Också de har fått ställa in sitt planerade Öppet hus och den loppis som skulle ha hållits samtidigt. Under våren har de inte haft så många katter som har varit redo för nytt hem.
– Då vi tidigare under året tagit hand om katter från kolonier så håller vi på och socialiserar dessa och de är ännu inte redo att flytta. Vi har haft större efterfrågan än vad vi har haft katter att adoptera ut, men det beror som sagt inte på Coronaläget, förklarar Lotta Nilsson.

Finns det något du skulle vilja uppmana läsarna att tänka på för att hjälpa?
– 
Inte mera än att informera så mycket som möjligt om vikten av att kastrera och id-märka sin katt. Speciellt nu när det är varmare och kattungesäsongen är i antågande.

Nästa rapport kommer från Djurskyddet Karlshamn i Blekinge. Restriktionerna för att hindra smittspridningen av covid-19 har definitivt inneburit en påverkan för deras verksamhet.
– Negativ påverkan. Vi är som förening beroende av externa inkomster. Vi har strukturerat om vårt arbetssätt för 2020 och hade tänkt att delta i många olika event. Festivaler, marknader och ha aktiviteter utanför de stora butikerna, som Stora Coop, City Gross och på andra ställen. Vi har köpt in en hel del prylar som vi tänkte sälja vid dessa event för att öka våra intäkter. Vi hade också tänkt oss lotterier. Vid sådana här event brukar vi också få in gåvor och vi har budgeterat för dessa. Nu är alla event inställda och vi kommer att tappa dessa förväntade intäkter. Får vi inte in de medel vi behöver för vår verksamhet, kommer vi att behöva säga NEJ till ta in behövande katter, säger Elisabet Rosengren, Djurskyddet Karlshamn.

Även i Karlshamn finns just nu många som vill ta hand om en katt.
– Ja, det är en markant ökning av folk som är intresserade av att adoptera katter. Folk ”slåss digitalt” om att få adoptera. I något fall vill man adoptera ännu ej födda kattungar. Orsaken kan man bara spekulera om. Är folk uttråkade på grund av restriktionerna?

Även personer som erbjuder sig att bli jourhem åt de katter som föreningen tar hand om har blivit fler.
– Vi har alltid haft svårt att få tillräckligt med jour- och stödhem. Och nu har vi fått in förfrågan från 3-4 personer. Detta är mycket ovanligt! Återigen … kan det bero på att man är uttråkad? Vill ha något att ägna sig åt?

Finns det något du skulle vilja uppmana läsare som hjälpa att tänka på?
– Vi behöver finansiell hjälp för att kunna erbjuda hemlösa, dumpade, sjuka katter. Utan intäkter kan vi inte vaccinera, chippa eller kastrera katterna. Vi måste med de få medel vi kan räkna med i år vara restriktiva och kanske erbjuda hjälp till de mest utsatta. Men hur prioriterar man det? Så jag skulle uppmana läsarna att skänka gåvor, hur litet än gåvan är är den värdefull, säger Elisabet Rosengren.

Vi vänder norrut mot Djurskyddet Skellefteå: Hur läget är för er?
– Vi har det lugnt i föreningen med djur både in och ut. Det vi vill uppmana människor att göra är att hjälpa grannar och äldre att tillexempel rasta deras hundar, köpa katt- och hundmat om ägarna tillhör riskgrupperna, råder Kirsi.

Föreningen hade flera möten planerade under våren, vilka blivit inställda på grund av restriktionerna för att hindra smittspridningen av covid-19.
– Lika så blev Förbundsstämman inställd. Det påverkar ju inte direkt djuren men de är ändå saker som hade gett positiv energi!

Sista stoppet på vår rundfrågning, som gjorts via mejl, blir i Västerbotten. Djurskyddet Västerbotten arbetar för att alla djur i Västerbotten ska ha goda levnadsförhållanden, att de ska ha ett hem och bemötas med kunskap och empati. Föreningen har inte märkt av restriktionerna på annat sätt än att de som arbetar aktivt i verksamheten stannar hemma vid symptom.
– Vi har lika mycket ärenden som vi brukar och just den här tiden på året är det som vanligt många upphittade och bortsprungna katter i farten, berättar vice ordförande Helena Fagerström.

Under den senaste veckan har Djurskyddet Västerbotten lagt upp fantastiska bilder på sina sociala medier som visar hur små kaninungar tas omhand och får hjälp, inte minst av volontärkatten Birk.
– Vår kaninverksamhet startades upp av en av våra aktiva, Johanna, som har stor kunskap och ett stort intresse för kaniner. Vårt största problem var att vi inte kunde ta emot kaniner i den utsträckning vi skulle vilja då ”kaninkvoten” på djurhemmet var fylld.

Föreningen annonserade då efter jourhem speciellt för kaniner. Responsen var stor.
– Alla jourhemsintressenter kontaktades, intervjuades och informerades. Så nu har vi möjlighet att ta hand om och hjälpa fler kaniner att få en framtid i bra hem!

Text Katarina Hörlin
Foto Djurskyddet Västerbotten & iStock

Läs mer!

Så är läget för Europas djurskyddsföreningar:
Frankrike och Spanien

Storbritannien, Italien och Norge

Så planerar du för dina djur om du blir sjuk: Vad händer med mina djur om jag smittas?