Ljusglimt i covid-19-mörkret: Tjurfäktningarna har avbrutits i Spanien och södra Frankrike

Fortsatt export av levande djur genom Europa. Plågade kalvar som tvingats utstå upp till 23 timmar långa resor. Det är en mörk bild av djurens situation som djurskyddsorganisationerna i Spanien och Frankrike ger. Men trots allt finns ljusglimtar: Båda länderna har avbrutit tjurfäktningarna.
”Det är riktigt goda nyheter för alla de tjurar som annars skulle torterats på arenorna”, säger Anissa Putois talesperson för Peta France.

De hårda restriktionerna i Spanien och Frankrike har även lett till att djurhem inte kan ta emot besök av allmänheten. Färre adoptioner, mindre intäkter, och oron inför framtiden är stor.
”Många erbjuder sig att tillfälligtvis ta hand om en hemlös hund, men vi är vaksamma på att de inte bara gör det för att kringgå utegångsförbudet”, säger en spansk djurskyddare, som avvisar alla sådana försök.

Image result for spaniens flagga

SPANIEN. Jan Weima, sekreterare på Triple A, ett djurhem för övergivna katter och hundar i Marbella och San Pedro.

Vilka restriktioner råder i Spanien just nu (10 april 2020) för att hindra smittspridningen av covid-19?
– Åtgärderna här i Spanien är mycket stränga. Det är helt förbjudet för människor att lämna sina hem, förutom för nödsituationer och nödvändigheter, som att handla mat och medicin.

Hur har djurskyddsarbetet påverkats av dessa restriktioner?
– Det har ännu inte påverkat det dagliga livet för våra drygt 500 djur,  men om restriktionerna fortsätter är vi rädda att det kan påverka djuren. Vi har till exempel tvingats stänga djurhemmet för allmänheten och adoptionerna har stannat av, både lokalt och utomlands. Vi har tvingats avbryta alla våra insamlingsevenemang och bara ett mindre antal volontärer kan vara på djurhemmet samtidigt.

Hur har arbetet för att hjälpa hemlösa katter påverkats i Spanien?
– Triple A har inte påverkats än. Men det har påverkat kolonierna av hemlösa katter som vi har i Marbella, eftersom myndigheterna har begränsat antalet volontärer som får mata katterna. Det en mycket svår tid för oss och människor är såklart oroliga för att gå utomhus utan tillstånd, eftersom böterna är på 600 euro upp till 30.000 euro.

Har ni märkt att djurhem minskat bemanningen eller har drabbats på andra sätt?
– Hittills har vi inte minskat vår personal, men det har påverkat antalet volontärer som kan komma för att städa och gå ut med hundar.

Vilka är de vanligaste frågorna som Triple A får just nu?
– Den vanligaste frågan är från människor som undrar om de tillfälligt kan ta hand om en av våra hundar under pandemin. Vi har självklart avvisat dem. Många frågar bara om en hund för att kunna gå ut oftare och promenera. När karantänen upphör kommer många lämna tillbaka djuren till oss.

Vilka är de viktigaste råden till de som vill stötta djurskyddsarbetet i Spanien under den här svåra tiden?
– Jag måste svara mycket direkt på den frågan. Personligen tror jag att om vi inte får ekonomisk hjälp från allmänheten, särskilt alla djurälskare i världen, kan vi tvingas stänga djurhemmet. Det skulle få katastrofala konsekvenser för våra djur, 252 hundar och 281 katter.

Image result for fransk flagga
FRANKRIKE. Anissa Putois, talesperson för Peta France, People for the Ethical Treatment of Animals.

Vilka restriktioner råder i Frankrike just nu (9 april 2020) för att hindra smittspridningen av covid-19?
– Frankrike har strikt karantän, vilket innebär att regeringen bara tillåter att man lämnar sina hem för nödvändiga skäl, så som matinköp, medicinska behov och daglig motion. Människor som går ut måste ha med sig ett undertecknat och daterat formulär. De som inte kan arbeta hemifrån och fortfarande har behörighet att resa till sin arbetsplats måste också ha ett giltigt tillstånd. Böterna för överträdelse är 135 euro. Motion utomhus är tillåtet, men endast inom en kilometer från hemmet och högst en timme per dag. Frankrike översteg nyligen 10 000 dödsfall, och lokala myndigheter fick nyligen rätt att verkställa strängare åtgärder – i Paris har till exempel motion förbjudits mellan klockan 10 och 19.

Hur har djurskyddsarbetet påverkats av dessa restriktioner?
– Som vid andra kriser tar även djuren skada under pandemin.  Välgörenhetsorganisationer kan tvingas stänga och vilddjurscenter kan ofta inte ta emot djur. Vissa djurhem i Frankrike har sett en ökning i antalet sällskapsdjur som överges, och när djurhem tvingas stänga har de flesta adoptioner avbrutits, vilket lämnar många djur utan bostad och vård.
Trots reserestriktioner visar tyvärr undersökningar att export av levande djur fortsätter, vilket inte bara utgör en allvarlig hälsorisk, eftersom transportörer reser genom Europa, utan det är också extremt grymt mot de skräckslagna djur som tvingas utstå långa resor. Nytagna bilder med dold kamera visade veckogamla kalvar som slogs, piskades och lämnades utan mat på en 23-timmar lång resa från de irländska mjölkgårdarna där de föddes, till Frankrike där de skulle slaktas för kalvkött.
Ett ljus i mörkret är att Frankrike, liksom Spanien, har avbrutit tjurfäktningar. Det är goda nyheter för de många tjurar som annars skulle ha torterats och dödats på arenorna.

Hur har arbetet för att hjälpa hemlösa katter påverkats i Frankrike?
– Organisationer som hjälper hemlösa djur har det svårt. Kastrering och sterilisering skjuts fram eller stoppas, och många djurhem kan inte ta emot djur. Lokala djurhem behöver vår hjälp mer än någonsin. Djurskyddsorganisationen Société Protectrice des Animaux har bett regeringen att införa ett särskilt tillstånd för att kunna lämna sitt hem för att adoptera ett djur. Även om många har uttryckt intresse för att adoptera kommer djurhem över hela landet snart vara fulla. Och om det inte finns plats för att ta hand om alla hundar och katter som kommer in, kan de tvingas avliva några av dem, vilket gör vädjan till regeringen helt avgörande och brådskande.

Vilka är de vanligaste frågorna Peta får just nu?
– Våra medlemmar vill gärna veta hur de kan hjälpa djur under den här krisen. Arbetet behöver inte stanna av för att vi tillbringar mer tid hemma – man kan läsa på om djurrätt och skriva under namnlistor. Vi listar några sätt på bloggen:
Coronavirus Self-Isolating activism

Text Anna Thulin
Foto iStock