Hittat en ensam djur-unge? Läs viltrehabiliterarnas råd innan du gör något

Nu strömmar samtalen från djurvänner som hittat ensamma fågelungar och andra djurungar ute i naturen in till Djurskyddet Sveriges växel. Vad göra? Bäst är oftast att inte göra något alls utan störa så lite som möjligt. 

I de allra flesta fall har föräldrarna medvetet lämnat sin unge på just den plats där du hittar den och de återvänder regelbundet för att ge den föda. Så trots att pipen från en ensam hoppande björktrast eller skrien från en dunig fiskmåsunge kan kännas hjärtskärande så är lätena oftast ett sätt för ungen att kommunicera med sina föräldrar. Inte rop på hjälp från människor.
Men ibland kan olyckan ha varit framme och ungen behöver hjälp av en viltrehabiliterare. Ser du en ensam fågelunge som varken fått fjädrar eller öppnat ögonen är det förmodligen fråga om en olycka. Kontakta direkt en fågelrehabiliterare. Nedan finns kontakuppgifter till fågel- och viltrehabiliterare nära dig:

Viltakuten
KFV Riks.
Nordens Viltrehabilitering

Här kommer länkarna till Tidningen Djurskyddets traditionella vårartiklar om hur agera när du hittar ensamma fågel- och vilda djurungar ute.

Hjälp! Jag har hittat ensamma fågelungar!

Vad göra?
* Avvakta! Vissa fågelungar skuttar omkring ensamma på marken och skriker. Detta är helt normalt. Björktrastar hoppar ur boet innan de kan flyga. Föräldrarna har koll på ungarna och kommer med mat med jämna mellanrum. Stör dem inte, utan gå bara lugnt därifrån.

* Mata inte fågelungen. Fel foder kan ta död på den. Välmenande människor matar ibland med uppblött bröd. Fåglar äter kött, insekter, frö och växter – en del äter bara fröer och växter. Ungarna ska endast matas av utbildade personer.

* Ge aldrig fågelungen vatten direkt i näbben. Långt bak på fågelns tunga finns gången ner till luftstrupen. Det har hänt att människor droppat ner vatten i svalget med en pipett. Dropparna har landat fel och hamnat i luftstrupen. Fågeln har dött.
Källa: Nina Peivert, viltrehabiliterare, som ger råd om vilda djur på sin Facebooksida Ninas Vilthjälp, Viltrehabilitering Wildlife Rescue.

Klicka på länken för fler råd:

Så hjälper du fågelungar bäst

Hjälp! Jag har hittat en ekorrunge!

Vad göra? Klicka på länken under bilden för råd.Foto Marko Hankkila/Unsplash

Få tips om vad du kan göra här: Ungar till ekorrar, harar och igelkott – så gör du

Hjälp! Rådjurskidet har varit ensam i ett dygn!

Få tips om vad du kan göra här: Rådjurskid är sällan övergivna

Text Katarina Hörlin
Foto Flickr: JIB  (harpalten), Tnkntx, (andra fågelbilden), Nathan Vaughn (översta fågelbilden), Hanna Knutsson, Flickr. (ekorren) och iStock (råddjurskid).