Rådjurskid är sällan övergivna

I maj föds många djurungar och väldigt många människor upptäcker ensamma ungar i naturen. Ungarna är dock sällan övergivna. 

Varje år vid den här tiden hör flera personer som upptäckt att det ligger ett litet rådjurskid i trädgården av sig till viltrehabiliterare. Rådjurskidet ligger där i gräset, helt ensam timme efter timme, och ingen rådjurshona verkar bry sig om det. Vad göra? Vi frågade Teodor Möller, KVF Riks, Katastrofhjälp Fåglar och Vilt.

– Oftast är killingen inte övergiven utan honan har den under uppsikt. Det är inte alls ovanligt att rådjuret besöker sin killing korta stunder och det sker ofta på nätterna. Även om personerna som har rådjurskillingen i sin trädgård tycker att de har bra uppsikt över den, så är det mer regel än undantag att de faktiskt missar när modern kommer dit.

Hur länge är ”lagom länge” för ett rådjurskid att befinna sig i en trädgård?
– Upp till tre dygn är det ingen fara.

Får du många samtal om övergivna rådjursungar?
– Ja, den här tiden är det väldigt många! För det allra mesta är de inte övergivna, utan låt det gå tre dygn innan du börjar oroa dig. I enstaka fall har jag varit med om att en get gömt sin skadade killing på en tomt, men det hör till ovanligheterna.

Vad ska den göra som haft ett rådjurskid på tomten i mer än tre dygn?
– Då är det läge att ringa efter hjälp. Man får väldigt gärna kontakta oss på KFV Riks så hjälper vi till, säger Teodor Möller.


Hittat djurungar? Så gör du!

* Låt dem vara. Honan är troligen i närheten även om du inte ser den.

* Har barn lyft upp en djurunge, be dem visa var de hittade djurungen och sätt tillbaka den på samma ställe.

* Var inte orolig för att ungen fått doft av människa. Honan kommer att ta hand om sin unge även om den luktar människa.

* Är du osäker på vad göra? Kontakta viltrehabiliterare eller polis för råd.
Källa: Naturvårdsverket.

Här finns viltrehabiliterarna
KFV Riks är ett riksförbund med runt 40 lokalföreningar och rehabiliterare spridda över hela landet. Här är hemsidan till KFV Riks

Viltakuten, ett ideellt nätverk bestående av personer och organisationer, hjälper djur och fåglar i akuta situationer. De kan också ge konkreta råd om du hittat en djurunge. OBS! Viltakuten uppmanar alla att höra av sig innan fågel- eller djurungen tas omhand. Här hittar du mer information om Viltakuten.

Text: Katarina Hörlin
Foto: iStockphoto