Tio tips på hur du kan lindra fyrverkeriskräcken hos djur

Det är en tuff tid för många djur nu. På flera orter har smällandet redan startat. Vi har samlat tio tips till dig som vill underlätta för djuren i nyårssmällandets tid.

Text Katarina Hörlin
Foto Linda Bing, Unsplash & Pexel

Rasta tidigt med en lång runda

Hunden Tom och katten Boston leker i snön.

Gå en extra lång runda med din hund eller katt tidigt på nyårsaftonen. Ofta har inte smällandet kommit igång då. Lek, busa, aktivera! Nosövningar är toppen, då får de koncentrera sig och kan tröttas ut så att de blir mer avslappnade under natten. Om smällandet plötsligt skulle börja, ha med dig godisbitar och ge till djuren så att de kanske – om de inte blir för stressade för att kunna äta – kan förknippa smällandet med något positivt.

Var hos ditt djur

Teamwork. Fixa det tillsammans.

Vill katten eller något annat djur gömma sig under en möbel – låt den vara där. Den kan bli ännu mer stressad av lockas fram. Men håll dig själv i samma rum. Håll dig i närheten om ditt djur vill vara nära dig. Gå igenom tiden fram till dess smällandet upphör tillsammans.

Avled med något gott

Kanske lite torkad frukt till kaninerna?

Stanna hos dina kaniner, din katt, hund eller vilka djur du än har så länge de vill. Tala med lugn och varm röst. Avled med något som djuret tycker om, kanske en bit torkad frukt till kaninerna. Ge nytt gott hö och lite örter innan tolvslaget så har kaninerna något att sysselsätta sig med.

Ta in katten under natten

Ställ fram en kattlåda och mys med katten inomhus.

Låt katten vara inne. Ställ fram en kattlåda. Mörklägg rummet ni ska vara i under nyårsnatten. Både ljuden och de plötsliga ljusskenen från fyrverkerierna kan verka skrämmande. Välj ut ett rum som är så skyddat som möjligt från fyrverkerier och håll er där. Dra ner gardinerna, lägg gärna extra tyg längs fönsterlisterna för att hålla ljud borta. Knäpp på radion så att ni har en trygg och lugn ljudmatta i rummet. Fler råd för hur hjälpa och lugna katter hittar du här: Ge din katt en lugn nyårsnatt


Sätt på sele, koppel och ID-bricka

pet dog sniffing snow
Ha alltid hunden kopplad, en tydlig adressbricka och ett rejält sele när ni är ute.

Se alltid till att din hund och katt bär ett säkert sele och håll dem kopplade under varje promenad när det finns risk för att fyrverkerier ska smälla av. Det är ett ögonblicks verk att hunden eller katten blir rädd och rusar iväg om de skulle bli skrämda av en plötslig knall.

Stanna hemma och fira digitalt

white cat lying on black couch
Umgås digitalt i år.

Många som lever med ljudrädda djur brukar passa på att resa iväg över nyår för att njuta stillheten och frånvaron av smällare. Flera djurägare har en tradition av att samlas i en stuga i skogen eller vid havet, men i år med tanke på coronarestriktionerna går det inte. Håll er hemma och koppla upp er digitalt för att fira med kompisar.

Vadd i hästöron och stallradio

Knäpp på en radio i stallet.

Även hästar kan stressas. Sätt vadd i öronen, som dämpar ljudet, ta in alla hästar i stallet och låt radion spela lugn musik. Stanna gärna kvar och ge en extra dos hö som kan hålla hästarna sysselsatta.

Om medicin och stress

Rådgör med veterinär om du är orolig för att djuret är stressat.

Vänd dig till veterinär om ditt djur behöver receptbelagda läkemedel. Det är dock ingen universallösning.
– Generellt sett är det nästan omöjligt att lugna ner hundar som stressat upp sig för mycket, oavsett vilken metod eller vilket preparat du använder. Förr användes ofta acepromacin, men idag tror man att det har en mer passiviserande än lugnande effekt, och kan kanske framkalla mer ångest. Nu används istället diazepam (Valium), men det finns flera negativa aspekter av det, har veterinär Torkel Falk, Din Veterinär Smådjurskliniken Helsingborg, berättat för Tidningen Djurskyddet inför tidigare nyår.

De negativa aspekterna är för det första att det är svårt att få en lagom effekt om djuret är mycket upphetsat. Man vill undvika att djuret hamnar i ett narkostillstånd eftersom det inte är riskfritt. För det andra vill veterinärer helst inte skriva ut beroendeframkallande läkemedel som kan missbrukas av människor.
Munhålegelén Sileo tar bort ljudrädsla utan att vara lugnande, dock har många ägare sagt att det inte ger effekt. Rogivande feromoner kan köpas receptfritt på Apoteket och finns som doftavgivare till väggkontakt, i halsband och att spraya på ett tyg. Spraya aldrig direkt på djuret. Även milda lugnande naturpreparat som Zylkene kan fungera, råder veterinär Torkel Falk.

Träna upp ljudtoleransen

Det finns flera ljudfiler på nätet för att öva upp sin hunds ljudtolerans.

Det finns gratis ljudfiler för att träna skotträdda djur. Den brittiska hundvälfärds-välgörenhetsorganisationen Dogs Trusts delar med sig av filerna. Denna träning ska dock ha startats långt före tiden när smällarna kommer, så se detta som ett tips inför kommande nyårsaftnar. Principen är att spela upp de skrämmande ljuden på låg volym i början och gradvis höja ljudet. Här är länken: Sounds scary-ljudterapi för hund

Få fler råd från veterinär och polis