501 106 katter registrerade i Jordbruksverkets register

Trots att lagen om obligatorisk märkning och registrering av katt funnits i mer än ett och ett halvt år beräknas ännu uppemot 900 000 katter vara oregistrerade.

I dag, 8 augusti, firas internationella kattdagen runt om i världen. Dagen ska ha instiftats 2002 av IFAW, The International Fund for Animal Welfare. Här i Sverige passerades under veckan 500 000-strecket i Jordbruksverkets kattregister. Det låter mycket, men ännu är 900 000 katter inte registrerade. Trots att det är lagstiftat.

– Det är beklagligt att folk inte verkar förstå vilket viktigt steg det är för arbetet med att höja katternas status. Det är så enkelt att registrera och det kostar bara 40 kronor, säger Anna Lundvall, sakkunnig hos Djurskyddet Sverige och fortsätter:

– Om man har valt att skaffa sig en katt så kan man verkligen göra detta för alla katter skull. Det underlättar så mycket för alla de fantastiska människor som arbetar hårt med alla hemlösa katter ute i landet.

Både internationella kattdagen och vikten att registrera sin katt uppmärksammas av flera svenska djurskyddsföreningar. Såhär skriver Djurskyddet Norra Halland i ett Facebookinlägg:

”En dag att fira, men kanske även en dag till eftertanke.
Det är högsommar och precis som för alla andra kattföreningar så är trycket på vår förening nästan omänskligt högt. Våra volontärer (alla jobbar ideellt) sliter dygnet runt för att rädda så många katter som vi bara mäktar med, men ibland måste vi säga nej.

Den krassa verkligen är att det finns så otroligt många katter i nöd, så våra jourhem räcker inte till och att adoptera ut katter går trögt.

Vi har nog aldrig haft så många dräktiga katter som fått föda sina ungar under vårt beskydd som vi haft i år…” konstaterar föreningen och betonar att:

”Vikten av att kastrera, id-märkta och registrera sin katt kan inte nog understrykas!
Om alla katter som inte används i seriös avel kastreras så skulle antalet kattungar minska. Vi skulle få friskare katter utan inavel och med färre beteendestörningar. Katternas värde skulle öka och trycket på vår förening minska.

Om alla katter id-märks och registreras (det är det dessutom lag på), så skulle alla vilsekomna och skadade katter ha en bättre chans att få komma hem igen.”

Djurskyddet Örnsköldsvik lyfter fram kattens långa domesticering i sitt inlägg där de uppmärksammar kattdagen:

”Katten är ett av världens mest populära husdjur och har levt tillsammans med oss människor i över 5 000 år.
Katten är domesticerad, vilket betyder att den blivit helt beroende av oss. Den klarar sig alltså inte på egen hand som många tycks tro än idag. De katter som fötts utomhus kallas ofta felaktigt för vildkatter när det i själva verket är förvildade tamkatter.

En tamkatt som lever inomhus i trygghet kan bli upp mot 18-20 år medans en katt som får klara sig själv utomhus överlever några få år… om den har tur.”

En lika skrämmande bild ger Djurskyddet Kattfotens katthem som önskar att Internationella kattdagen pågick 365 dagar om året:

”Men det är önsketänkande. Så som utvecklingen har skett 2023-2024 så går det åt helt fel håll. Och det sker drastiskt!

Vi har aldrig haft så mycket larm gällande dräktiga katter, mammor med ungar som fött ute, dumpade kattungar, människor som kommer med katter och dumpar av dem hos oss för det är allergi, så lämpligt varje år att 80% blir allergiska lagom till semester. 😡 Efterfrågar man ett läkarintyg gällande allergi, så finns inte det, eller så vill de inte ordna det.”

De avslutar sitt skarpa inlägg med att uppmana kattägare att näta in sin balkong samt vaccinera, kastrera, id-märka och registrera sin katt.

På Jordbruksverket berättar pressjourens Mea Andersson att myndigheten löpande informerar om kattregistret på olika sätt för att få fler att registrera sina katter.
– Mycket i sociala medier såklart, senast igår, men även på andra sätt. Varje nytt år gör vi exempelvis sammanställningar av statistik både för hund och katt, som brukar få väldigt bra mediaspridning och då uppmärksammas fler på att registrera sin katt. Vi använder också vårt kampanjmaterial i olika kanaler löpande, berättar hon.

Text Katarina Hörlin
Foto iStock

Här kan du registrera din katt

Klicka in hos Jordbruksverket här: Märka och registrera katter