I väntan på den nya lagen


Dela artikeln:


För ganska exakt ett år sedan kom jag till Djurskyddet Sveriges kansli för första gången. Det var nervöst, en anställningsintervju väntade och den första som mötte mig på andra sidan dörren var Buddy. En vänlig, vacker, gyllene jaktgolden, som försiktigt buffade på min hand. Lugnet spred sig direkt.

Ett år har gått, mängder av intervjuer har gjorts, artiklar har skrivits och jag ser tillbaka på ett fint år.  Inte bara för att kollegorna likt Buddy består av vänliga inspirerande hundar och människor, utan också för att arbetet är så meningsfullt.

Mycket har hänt. Organisationen Djurskyddet Sverige har drivit sin kampanj om ökat skydd för hemlösa katter. Tidningen har skrivit om den. Vi rapporterade från de viktiga seminarierna i Almedalen och vi har varit ute i landet och mött grisbönder, etologer, veterinärer. Vi har skrivit om försöksdjurens verklighet, granskat vad kontrollprogrammen står inför och rapporterat om hästar i lösdrift. Alla artiklar finns att läsa här på tidningens hemsida. Gör gärna det! Tack också för alla tips. Forsätt att höra av er!

Samtidigt är det en hel del som inte blivit av. Det mest självklara tidningen skulle bevaka, när jag började i fjol, var den nya djurskyddslagen vilken var aviserad under våren. Den sköts fram. Lagom till politikerveckan i Almedalen hade vi laddat för att skriva mycket om Livsmedelsstrategin, vilken skulle debatterats i flera seminarier. Den sköts också fram.

Ett nytt år står för dörren och vi har precis fått beskedet att regeringen inte kommer att lämna någon proposition till en ny djurskyddslag förrän tidigast efter september 2017. Tidningen Djurskyddet fortsätter att bevaka frågorna och redan i årets första nummer av papperstidningen – ute i februari – publiceras en fördjupad granskning av djurskyddslagen: hur ser den ut idag och vad som behöver förnyas.

Följ oss gärna här på webbtidningen så länge!

Katarina

Bokmärk permalänk.